El president de CiU al Parlament, Oriol Pujol, va emplaçar ahir els grups a seguir negociant un acord per aprovar els pressupostos del 2012, tot i que va avisar que no renunciarà a la taxa turística ni a l'euro per recepta. En un comunicat, va reaccionar després que la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, avancés que valoren la possibilitat de retirar l'esmena a la totalitat al projecte de llei d'acompanyament dels pressupostos amb la voluntat de negociar amb el Govern una modificació de la taxa turística i de la qual gravarà les receptes farmacèutiques.

Segons Pujol, les dues taxes s'han plantejat per aplicar-les, i més, en el context actual de crisi, tot i que va instar a seguir dialogant amb els grups per introduir els "matisos" que es considerin oportuns.

La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va avançar ahir que el seu partit "valora molt seriosament" retirar l'esmena a la totalitat que ha presentat al projecte de llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat amb la voluntat de negociar amb el Govern una modificació de la taxa turística i de la qual gravarà les receptes farmacèutiques.

Després de mantenir reunions amb representants del sector farmacèutic i turístic, va defensar que la presumible retirada de l'esmena respon a dos factors: la responsabilitat que requereix la situació econòmica i el compromís del PP per "millorar" les dues taxes. "El que demanen ara mateix els catalans és unitat i entesa", va subratllar Camacho, que així redueix la pressió sobre CiU a cinc dies del debat a la totalitat dels pressupostos i dos dies després que la federació avalés al Congrés el primer decret d'ajustos del Govern que presideix Mariano Rajoy.

La presidenta del PP català va revelar que després d'atendre les reclamacions dels representants del sector farmacèutic i turístic es va posar en contacte amb el grup parlamentari de CiU per comunicar-los la seva predisposició a retirar l'esmena: "Hem vist que estan disposats a parlar-ho i a actuar amb responsabilitat", va assegurar.

Tot i això, la retirada de l'esmena a la totalitat de la llei d'acompanyament no garanteix que el PP permeti -ja sigui votant a favor o amb la seva abstenció- que els pressupostos superin el seu primer debat parlamentari aquest dimecres.

Les dues taxes són, al costat de la necessitat que els pressupostos incorporin mesures per a la reactivació econòmica, el principal cavall de batalla dels populars en la negociació pressupostària.

Tot i que en un primer moment el rebuig del PP a la taxa turística era frontal, el partit ha modulat el seu discurs fins a obrir-se a la possibilitat d'aplicar-la de manera "que no afecti tan greument" un dels principals sectors econòmics de Catalunya i no es converteixi en un greuge comparatiu amb altres autonomies.

Taxa per recepta

En el cas de la taxa per recepta, la voluntat dels populars és eradicar el seu caràcter universal -un euro per recepta- i dotar-la d'un caràcter progressiu en què el cost de la recepta variï en funció de la renda i en què s'eviti perjudicar determinats col·lectius que necessiten més medicaments, com els malalts crònics. Camacho, que va considerar "molt productives" les reunions mantingudes, es va comprometre també amb el gremi farmacèutic a fer arribar a la ministra de Sanitat, Ana Mato, algunes de les reivindicacions del sector i a negociar amb el Govern que la retallada pressupostària en despesa farmacèutica sigui menor del pressupostat.

En reiterades ocasions la presidenta del PP català va advocar per reduir la despesa farmacèutica de la Generalitat en 550 milions d'euros a partir de l'elaboració d'un nou catàleg de prestacions farmacèutiques que inclogui i prioritzi els medicaments genèrics.