La necessitat d'aplicar una taxa turística és un debat que ve de lluny i que de forma cíclica torna a l'actualitat política. Un dels últims en posar sobre la taula la possibilitat de cobrar una taxa d'un euro als turistes va ser l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, l'any 2010. La mesura va topar amb el rebuig del sector turístic i finalment va tornar al calaix de l'oblit. Ara, la Generalitat està decidida a posar en marxa aquest tribut.

A l'Estat espanyol només les Illes Balears han aconseguit aplicar un impost similar. Sota el nom d'ecotaxa, el govern del Pacte de Progrés de Francesc Antich va començar a cobrar l'any 2002 un tribut que pagaven les persones que pernoctaven als establiments hotelers de les Illes Balears que s'havia de destinar a millorar el medi ambient que degradaven els visitants. La taxa, però, només va cobrar-se durant un any. El 2003, amb el retorn al govern de Jaume Matas, l'impost va ser suprimit de manera fulminant.

L'aplicació d'una taxa als turistes no és una cosa nova. Actualment es paga en diverses ciutats europees com Roma o Amsterdam. França va ser un dels països pioners a posar-la en marxa. L'any 1910 naixia la

la taxa de "séjour".

Malgrat que la llista de països que apliquen tarifes similars als turistes és llarga, el sector del turisme català continua oposant-s'hi. Consideren que els traurà competitivitat. El Govern, en canvi, està convençut que no hi haurà pèrdua de visitants.

La implantació de la taxa turística a Catalunya, que "costarà ?menys que un cafè", segons les paraules del president Artur Mas, no només ha crispat els ànims del sector de l'hostaleria sinó que també ha generat preocupació entre els municipis turístics gironins. Consideren que el nou tribut -d'entre un i tres euros que es preveu cobrar el 2012 per visitant i nit en els hotels- els podria restar competitivitat. Per això fan una crida al Govern a consensuar l'aplicació de la taxa que no es cobra en cap altra comunitat autonòma i que neix amb l'objectiu de destinar els diners a la promoció turística.

Els hotelers gironins ja han tret la calculadora i han començat a xifrar les possibles pèrdues. El secretari general de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (Foeg), David Hugas, fa un pronòstic negre. En declaracions a ACN adverteix que hi haurà hotels i càmpings de la Costa Brava que no tindran més remei que tancar si s'han "d'empassar" el tribut perquè ja han tancat els preus amb els touroperadors.

Un punt de vista que comparteix el president de l'Associació d´Hostaleria de Girona i Radial, Xavier Nicolazzi. "El 80% del turisme de Catalunya és touroperació. Per tant, aquests teleoperadors tenen preu tancat. El primer any, la taxa l'hauria de pagar el mateix hoteler. A més, cal tenir en compte que si un client paga per una estada en un hotel per temporada alta 20 euros per dia amb pensió completa, incrementar el preu pot ser decisiu", assegura.

El gerent de la Unió d'Hostaleria i Turisme, Martí Sabrià, també rebutja obertament la taxa. "Molts turistes busquen set dies de sol i platja a bon preu. No els importa passar-los en un lloc o en un altre. Per tant, el preu és decisiu", explica Sabrià que posa un exemple pràctic: "Una família de quatre persones que passi dues setmanes en un hotel català de quatre estrelles, haurà de pagar 120 euros per la taxa. Al final tot suma i si et pots estalviar aquesta quantitat, ho fas", assegura.

L'anunci del principal operador rus, que ha assegurat que la taxa pot allunyar els seus clients de la Costa Brava no ha fet més que afegir llenya al foc.

Per intentar calmar els ànims i buscar el consens, el Govern s'ha reunit amb els actors implicats. El president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), Francesc Carnerero, confia que s'acostin posicions. "Nosaltres com a ACAV ens hem mostrat en el sentit contrari a l'aplicació de la taxa. No obstant som conscients de la necessitat de generar nous recursos i de ser més curosos amb les despeses en general".

"És un error estratègic que resta competitivitat al sector davant altres comunitats, genera un problema més a les empreses i una reducció en la contractació de personal". Així de contundent es mostra el presdient de Pimec Turisme, Jaume Marimon a l'hora de valorar la taxa.

L'arribada del nou tribut també preocupa els municipis turístics. L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, considera que en el context econòmic actual "qualsevol taxa que penalitzi una activitat no és positiva". Si finalment s'aplica el tribut, Fernández aposta perquè sigui "finalista". És a dir, que es destini a la promoció turística de forma "exclusiva".

No tothom critica la iniciativa. El secretari general de CCOO a les comarques de Girona, Bartomeu Compte, escrivia aquesta setmana a la xarxa social Twitter: "Dono suport a la taxa turística, tant de bo serveixi per fer insostenible el turisme de "borratxera" i promogui un canvi d model turístic a Girona".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, fa una crida a usar la taxa per ajudar els municipis turístics a finançar-se ja que a l'estiu, el nombre d'usuaris dels serveis públics es multiplica. "Per aquí podríem trobar una via que hi hagi una reversió d'aquests diners en el finançament dels municipis turístics", va assegurar en declaracions a Ràdio Palamós.

Els turistes deixaran de visitar Catalunya per un euro més al dia? Aquesta seria la pregunta del milió que rodeja el debat sobre la idoneïtat d'aplicar una taxa turística. Només el temps ens donarà la resposta.

Platja d'Aro