9,5 milions d'euros. És la quantitat que podrien recaptar els municipis de la Costa Brava si apliquessin un impost turístic. Aquesta és la simulació d'ingressos que l'economista Ernest Ruiz planteja en la seva tesi doctoral Estratègies de finançament del municipis turístics i competitivitat, en què analitza la problemàtica financera d'aquestes poblacions.

L'autor d'aquest estudi, que acaba de guanyar el premi Mercè Sala, considera que l'impost turístic és una bona opció per resoldre els problemes de finançament dels municipis turístics, una llarga reivindicació. Ruiz analitza altres vies per millorar la situació financera d'aquests pobles. Segons aquest economista, l'alternativa que permetria obtenir un nombre més alt de recursos (32 euros per habitant cada any) és la modificació del criteri de participació en els ingressos de l'Estat i de les Comunitats Autònomes, on per fixar l'índex de població real es prengués en consideració la població estacional a més de la censada. Una altra de les propostes passa per analitzar la reforma de l'impost sobre els béns immobles.

Davant el rebuig frontal dels hotelers a aplicar un tribut turístic per por a perdre visitants, Ruiz assegura que aquest argument "no està contrastat". A més fa una reflexió: "Segons el meu càlcul, si Lloret apliqués el tribut podria tenir 4 milions d'euros. Caldria preguntar-nos si aquests 4 milions no es podrien reinvertir a crear millors serveis turístics. Potser en recuperarien més o de millor qualitat", conclou.