Una investigació dels Mossos d'Esquadra que ha durat des de 2010 ha permès desmantellar una banda que recorria tot Catalunya assaltant avis que acabaven de retirar diners del banc. A vegades entabanant-los, d'altres per la força, una quarantena de persones d'entre 70 i 90 anys, alguns amb discapacitats greus, van patir els robatoris d'onze persones que actuaven de manera organitzada i van robar milers d'euros a les víctimes més desvalgudes. Almenys dos dels cops van ocórrer a Figueres, on dues dones d'edat avançada van ser víctimes dels lladres el pasast 30 de març i 17 d'agost. També a Sant Feliu de Guíxols va haver-hi un robatori similar a finals d'agost, però en aquella ocasió la perícia de la cuidadora de la víctima, un home de 90 anys que acabava de retirar 1.000 euros d'un banc proper al seu domicili, va frustar el robatori; i es considera que no va ser perpetrat per aquesta banda organitzada.

Els cogoteros-el nom que ostenten els lladres d'avis en l'argot policial- detinguts pels Mossos van actuar almenys dos cops a Figueres, i fins a una quarantena de vegades a Castelldefels, Gavà, Viladecans, Barcelona, Ripollet, Sant Just Desvern, Martorell, Vilanova i la Geltrú, Calella, l'Hospitalet de Llobregat, Malgrat de Mar, Cornellà de Llobregat, Sabadell, el Prat de Llobregat, Molins de Rei, Premià de Mar, Esplugues i Terrassa. En totes dues ocasions, les veïnes figuerenques van ser assaltades quan arribaven a casa seva: els lladres s'estan a les oficines per triar la víctima més propícia. Les van seguir i, a una, la van distreure al seu portal un grup de dones que deien no saber llegir i no entendre què deia en un sobre. Quan la dona se'n va adonar, li havien obert la bossa. La segona va trobar-se els lladres dins el seu edifici, aquests la van envoltar a l'ascensor i li van preguntar pels noms dels veïns. Amb un cúter, van fer-li un tall a la bossa. La dona no se'n va adonar fins pujar a l'ascensor cap al seu pis i anar a agafar les claus de la porta. A d'altres víctimes les van distreure llançant monedes a terra entre els seus peus, o els interceptaven portant en braços una gran caixa de cartró que els dificultava seguir amb la vista la direcció de les mans dels lladres.

La banda, conformada per persones de nacionalitat colombiana -cinc dones i sis homes d'entre 23 i 55 anys; cinc dels integrants han estat enviats a presó per ordre d'un jutge instructor de Gavà- és presumpta responsable de delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, falsificació documental i prop de quaranta delictes contra el patrimoni, entre furts i robatoris amb violència i intimidació. I és que si les víctimes es resistien no dubtaven de recórrer a l'agressió per obtenir els diners que els ancians acabaven de retirar. Les puntes d'activitat de la banda coincideixen, segons indiquen els Mossos, amb els cobraments de pagues dobles de Nadal o d'estiu. El delicte de blanqueig de capitals se'ls imputa perquè havien fet dels robatoris la seva manera de viure i això els permetia, periòdicament, enviar grans quantitats de diners al seu país.

Pispes que roben al seu barri

No tots els lladres són però tan mòbils i organitzats. Els Mossos van detenir la matinada del passat dia 13 dos joves veïns del barri gironí de la Font de la Pòlvora quan desvalisaven un magatzem de portes d'alumini situat al carrer Hortènsia, és a dir, a escassos centenars de metres de casa seva.

Els joves, espanyols de 19 i 21 anys i sense antecedents, van tirar a terra part de la paret de maons que encerclava el magatzem i van carregar una furgoneta amb material. Alertats per una trucada dels veïns, les patrulles dels Mossos s'hi van acostar i allà van trobar els dos joves, a tocar de la Nissan Trade sospitosament farcida d'alumini, intentant fer veure que tan sols passaven per allà. Un d'ells simulava que parlava per telèfon des d'una cabina pública, però quan els mossos el van escorcollar no duia monedes ni res per poder trucar.

Aquest va ser arrestat, mentre l'altre noi intentava amagar-se al bosc. També va acabar detingut. A més de la furgoneta plena de marcs i portes d'alumini, entre el vehicle i el magatzem desvalisat hi havia diferents peces metàl·liques que resseguien el camí que havien recorregut els presumptes lladres.