L'Ajuntament de Figueres té 88.793,95 euros en factures i certificacions d'obres sense consignació. Així ho assegura l'interventor en un informe amb data 9 de gener, tot i que en el llistat total de factures al qual ha tingut accés Diari de Girona -a 29 de novembre de 2011- se n'hi contemplaven pendents de comptabilitzar per valor de 1.041.111 euros. L'alt funcionari recorda a l'equip de govern que quan es dugui a terme el reconeixement de les "obligacions derivades de compromisos de despeses adquirides en exercicis anteriors" s'hauran d'aplicar al pressupost de 2012, que ja ha estat aprovat inicialment.

Segons el document de l'interventor, en una part -que no especifica- d'aquests gairebé 900.000 euros en factures i certificacions d'obres ja s'hauria iniciat la tramitació per al reconeixement però una una altra no. El funcionari municipal insisteix en què la llei contra la morositat estableix que quan es reconeguin s'han de fer constar als números d'aquest any. En el llistat de factures que consten al document elaborat a finals de novembre hi consta, en canvi, una xifra de poc més d'un milió d'euros pendent de comptabilitzar. Segons les fonts consultades, el fet que no estiguin comptabilitzades es pot deure a que no s'han justificat correctament i que, per tant, no se n'autoritzi la comptabilització. D'entre les despeses que constaven en aquest document, n'hi ha de reparacions d'edificis i manteniment urbà però també contractes de neteja d'edificis per valor de poc més de 95.000 euros o manteniments d'ascensors i despeses institucionals.

En total, les factures que contaven des de l'1 de gener de 2011 fins a finals de novembre ascendien a 24.078.443 euros dels quals s'havien pagat per aquelles dates, 18.838.552. En quedaven pendents de pagar 5.239.890 i, d'aquests, factures pendents de comptabilitzar per valor de 1.041.111 euros.

Part d'aquests imports podrien trobar-se inclosos en els que revela el funcionari en el seu informe, tot i que no s'especifica de quines es tractarien. En el document, però, l'interventor recorda que la llei estableix que cal reconèixer aquestes despeses.

No és la primera vegada que Figueres té factures sense consignació pressupostària, popularment conegudes com a "factures al calaix". A finals de l'exercici de 2010, ERC -ex soci de govern de l'alcalde, Santi Vila (CiU)- va fer públic que l'Ajuntament tenia despeses sense consignar per un import similar, aleshores de 808.000 euros. D'aquests, van explicar, 350.000 eren de d'enllumenat o gas; 140.000 de l'àrea de Cultura i la resta -uns 318.000- corresponien a despeses de l'àrea de mateniment i retribucions d'hores extra, entre d'altres àmbits. Això, però, no era tot. Diari de Girona havia publicat el mes de desembre del mateix any que, al setembre, el consistori tenia factures pendents de pagament per valor d'1,6 milions d'euros. En aquell moment, el consistori també va assegurar que gran part de les factures ja s'havien abonat a finals de 2010.

El pla de sanejament

La greu situació ecòmica que arrossega Figueres l'ha obligat a aprovar un pla de sanejament per eixugar un dèficit pendent de 4.9 milions. No està clar que les entitats bancàries li donin finançament per a la totalitat del forat per la12 qual cosa el regidor d'Hisenda, Manel Toro, ja ha dit que es pagarà amb estalvis d'inversions. No només això. L'àrea econòmica ja està negociat amb els bancs per aconseguir acords que els permetin fer els pagaments a proveïdors a més curt termini de cares a aquest 2012, tot i que no va concretar a quins terminis s'estaven abonant les factures.