Els estudiants de medicina i infermeria de la Universitat de Girona (UdG) tindran, a partir d'ara, l'oportunitat de practicar i formar-se amb situacions que normalment es donen en un hospital o un Centre d'Atenció Primària (CAP) sense necessitat de moure's de la facultat. La UdG ha obert un Laboratori d'Habilitats Clíniques amb l'objectiu que els estudiants del camp de la salut puguin practicar protocols clínics mitjançant uns sofisticats maniquins que simularan diverses patologies i recrearan funcions fisiològiques humanes. La voluntat d'aquest projecte és que els futurs metges i infermeres gironins puguin adquirir habilitats clíniques i quirúrgiques tantes vegades com calgui fins que les interioritzin i puguin aplicar-les correctament.

L'equipament està dividit en quatre sales. La sala de consulta clínica polivalent on es poden simular consultes d'atenció primària, traumatologia, urgències, salut mental, ginecologia, etc... La de simulació de casos crítics (UCI, Unitat Coronària, UCI pediàtrica, Urgències, etc.). La de control i observació dels pacients, i la sala multifuncional, equipada amb monitors i ordinadors amb els quals els estudiants poden observar diferents mètodes d'exploració i tractament, treballar amb equips i fer servir material de simulació. A més, el Laboratori d'Habilitats Clíniques se serveix d'entorns virtuals per recrear els diferents escenaris clínics.

El centre també està dotat d'un sistema d'enregistrament d'imatges en vídeo, d'enregistrament de dades fisiològiques i farmacològiques dels robots, i de monitorització del "pacient". Aquest sistema està pensat perquè l'alumne pugui autoavaluar-se, per facilitar una valoració ben precisa dels tutors i per poder anar corregint els errors i perfeccionant de les tècniques.

El laboratori també servirà als professors per innovar en tècniques docents i serà un centre de formació continuada per a metges i infermeres, a més de la formació dels professionals que es preparen com a especialistes (MIR). A part de la formació clínica, el personal sanitari en general hi podrà aprendre, posar-se a prova i valorar altres aspectes de la seva feina, com ara la coordinació entre ells.

La Diputació de Girona, a través de Dipsalut, ha aportat una subvenció de 600.000 euros per contribuir a finançar el Laboratori d'Habilitats Clíniques en Ciències de la Salut de la UdG. Per la seva banda, la Universitat de Girona cedeix a Dipsalut el dret d'ús, per un termini de 75 anys, d'un espai dins el nou Campus Universitari de Ciències de la Salut. L'acord de col·laboració en el qual s'emmarca aquest projectes es va signar el mes de març de 2011, amb l'objectiu d'impulsar la presència activa de la salut pública local en els estudis de Ciències de la Salut de la Universitat.

Una «biblioteca» pràctica

Segons va explicar el director del Centre d'Habilitats Clíniques, Ferran Cordón, aquest laboratori ha de funcionar com "una biblioteca" d'habilitats tècniques, en la qual els estudiants hi puguin anar una vegada i una altra fins que adquireixin l'habilitat necessària. Segons Cordón, els autòmats que integren les sales recreen les funcions fisiològiques humanes i permeten, entre d'altres, practicar reanimacions cardiopulmonars, intubacions, exploracions, sondatges o operacions com si s'estiguessin fent a un pacient real, i de fet, reaccionen de la mateixa manera en funció del tractament.