L'Agència Catalana de l'Aigua té previst per a aquest 2012 començar a cobrar als ajuntaments per l'aigua que utilitzen a les seves fonts i per al reg si aquesta no és regenerada. Aquesta és una de les mesures que ha previst aquest organisme per intentar paliar els prop de 1.300 milions de deute que acumula i començar a sanejar la seva salut econòmica. L'Agència considera aquesta modificació de la llei com una acció d'estalvi, tot i que és innegable l'augment dels ingressos que també pot suposar. D'aquesta manera també preveu alliberar-se i obligar als municipis a assumir els costos dels morosos que fan ús d'aquesta aigua per la qual l'ACA havia d'assumir després els costos.

Aquesta mesura està inclosa dins del projecte de llei de mesures fiscals i financeres que acompanya els pressupostos de la Generalitat de 2012. El document recull una sèrie de modificacions sobre la normativa referent a l'ACA que afectaran directament a les arques dels municipis, segons van explicar ahir fonts d'aquest organisme regulador.

Un dels canvis que criden més l'atenció és precisament aquest, el que fa referència al pagament per l'ús públic de l'aigua per a reg, neteja, fonts públiques o monumentals i altres destinacions, del qual els ajuntaments estaven exempts fins ara, assumint-ne la resposabilitat l'Agència Catalana de l'Aigua.

1,6 milions més

Amb la modificació de la llei, els municipis hauran d'assumir el cost de l'aigua que utilitzin si aquesta procedeix de la xarxa potable, és a dir que no pagaran per la del freàtic o si és aigua regenerada.

Un cop s'aprovin els pressupostos d'aquest 2012 la setmana vinent, amb aquesta mesura l'ACA espera recaptar uns 1,6 milions d'euros, segons va explicar ahir un portaveu. La mateixa fonts va assenyalar "que es tracta d'una mesura més d'estalvi d'aquest recurs que d'ingrés".

En aquest sentit, des de l'organisme van apuntar que s'espera aconseguir evitar el consum d'uns 15 hectòmetres cúbics a l'any a tot Catalunya. Segons va explicar el portaveu, aquesta quantitat és comparable a "una quarta part de l'aigua produïda per la dessalinitzadora del Prat".

Un altre canvi substancial que s'introdueix amb la nova normativa és que els municipis o les corresponents subministradores s'hauran de fer càrrec del pagament del cànon, que està recollit en el rebut de l'aigua, d'aquells abonats que no paguin les seves factures de l'aigua.

I és que fins ara era la pròpia Agència la que havia de perseguir els morosos per percebre la part corresponent al cànon fix. Amb aquestes partides, l'ACA intenta garantir-se la realització de millora o de noves infraestructures i el bon funcionament de la gestió del cicle de l'aigua.

Més control per als municipis

"El que es proposa és que les administracions subministradores tinguin un major control i en el cas d'impagament el abonin ells", va assegurar el portaveu de l'ACA, que va afegir que aquestes mesures formen part del pla de l'Agència Catalana per a reduir el seu deute, que segons apareix en els pressupostos del 2012 va acabar l'exercici passat amb una previsió de deute de 1.232 milions d'euros, amb més de 454 milions pendents de pagament als seus proveïdors.