CiU, en minoria a la Jonquera, haurà de governar amb els pressupostos prorrogats després que hagi estat impossible un pacte amb ERC. Ni aquesta formació ni el PP pensen canviar de posició respecte als pressupostos. Fins avui no s'han plantejat una moció de censura però ho faran si la situació és ingovernable. L'alcaldessa, Sònia Martínez, diu que no buscaran cap més acord i governaran en minoria.

Al darrer ple on s'aprovaven els pressupostos de 2012 es va evidenciar la situació delicada en què es troba CiU amb 5 dels 11 regidors, els mateixos que ERC. No va poder aprovar el pressupost i s'ha vist obligada a negociar un pacte amb ERC que tampoc ha prosperat. Els convergents demanaven als republicans que primer els aprovessin els pressupostos, i els oferien partir els tres propers anys, però ells volien acabar el mandat.

El regidor d'ERC, Jaume Domènech, està convençut que no pretenien arribar a cap acord. "Ens van presentar una proposta sabent que no la podíem acceptar i ho van fer per cobrir l'expedient", diu Domènech, qui troba del tot il·lògic que els demanin que abans de pactar aprovin pressupostos. El regidor d'ERC ha explicat que no està disposat a fer-ho sense que es faci un estudi econòmic per veure com estan les finances i menys si no hi ha un acord de govern formal que els garantitzi que les coses es faran ben fetes.

L'altre partit del consistori és el PP, amb un regidor, al qual sempre s'ha descartat per pactar. El popular Àngel Botana, constata que des del seu grup s'han mostrat oberts, dialogants i amb intenció de no posar traves, però que el govern els ha tingut al marge i, per tant, no pensen canviar d'opinió respecte del pressupost. Això ?obligarà els convergents a haver de governar amb els del 2011 prorrogats. Domènech adverteix que aquest any han permès que s'aprovin les ordenances "però les de l'any vinent, ja veurem. Aquest any vam donar un vot de confiança".

Respecte a la possibilitat de fer una moció de censura, ha manifestat que "potser si més endavant hi ha una situació ingovernable, s'haurà de plantejar una moció de censura, de moment, no ens la plantegem". En la mateixa lína es manifesta el regidor del PP.

Per la seva banda, l'alcaldessa ha considerat que com que les dues posicions ja estan clares, no veu probable un pacte i dóna per tancades les negociacions.