Esquerra Republicana i el Partit Popular podrien obligar a CiU a reprendre el projecte del nou Trueta amb els pressupostos de 2012. Les dues formacions han inclòs la redacció del disseny del nou centre sanitari de Girona com una de les esmenes als comptes de la Generalitat. Els republicans i els populars també coincideixen en la necessitat d'impulsar els centres educatius pendents i en augmentar els serveis de seguretat.

El Partit Popular de Catalunya (PPC ) ha presentat un total de 257 esmenes als pressupostos de la Generalitat, amb 116 a l'estat de la despesa i 141 a l'articulat. Les primeres representen una reorganització de prop de 48,5 milions d'euros de despesa de diferents departaments. També hi ha paquet de baixes sense contrapartides que suposa un estalvi de 95 milions d'euros, que el PPC vol dirigir a la reducció del dèficit o a la paralització de l'increment d'impostos i taxes que preveu la Llei d'acompanyament. Les 141 esmenes a l'articulat se centren en la construcció de centres educatius i sanitaris, així com residències de gent gran. Els populars també demanen més agents dels Mossos d'Esquadra, més bombers i licitar obres de comissaries. Hi ha desenes d'esmenes que demanen la construcció de centres de primària i instituts a tot el territori català, però també centres d'atenció primària i hospitals, residència per a la gent gran i estacions d'autobusos. Entre els exemples destaca l'Hospital de Vilanova i la Geltrú, el nou Josep Trueta de Girona, el de Tarragona i el nou hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

A més, el PPC vol incrementar la dotació de la Llei de barris, augmentar en un 25% la dotació de Mossos de la Regió de Girona, convocar una nova promoció policial amb cinc-cents agents i licitar obres de diferents comissaries. També vol cent bombers més i fer reformes en diferents parcs de bombers.

ERC vol garantir la qualitat

Per la seva banda, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) demana a la Generalitat esmenar els pressupostos pel 2012 per tal de mantenir la qualitat dels serveis públics a les comarques gironines. Per aquest motiu, la majoria de les esmenes que ERC presenta corresponen a actuacions en sectors com l'educació, la salut i la protecció social. Com van explicar els diputats Carme Capdevila i Pere Bosch, un altre objectiu de les esmenes per a les comarques gironines és reduir el "greuge comparatiu" amb l'àrea metropolitana que hi ha en l'actual redacció dels pressupostos.

Els diputats van remarcar, a més, que les seves propostes d'inversió fan referència a projectes que dinamitzen el territori i a actuacions ja compromeses en exercicis anteriors "que s'han quedat al calaix", va dir la diputada Carme Capdevila. Ara bé, com Capdevila va afegir, "CIU ha triat al PP, perquè el PP li surt barat: no demana res a canvi per l'aprovació dels pressupostos. Això ens obliga a presentar un seguit d'esmenes sectorials i, a les comarques de Girona, van enfocades principalment a equipaments i el manteniment de la qualitat dels serveis públics".

En aquesta línia, el diputat Pere Bosch va reclamar el manteniment de la despesa corrent que fa referència als serveis d'urgències nocturnes a diferents centres d'atenció primària de les comarques del Ripollès i la Selva. Bosch també va destacat la necessitat de mantenir i ampliar la subvenció que la Generalitat ha dedicat fins ara al manteniment de les places en llars d'infants municipals.

Quant a les inversions en obra pública que ERC demana, es prioritzen actuacions que aporten qualitat de futur i que han de pal·liar dèficits en serveis essencials. A més de l'Hospital Josep Trueta, ERC reclama que desencalli inversions en equipaments educatius com ara el nou institut escola de Riells i Viabrea, a la Selva, "una obra compromesa ja el 2010, que s'havia d'iniciar el 2011 i que continua aturada, cosa que provoca una sobresaturació de les aules de l'institut d'Hostalric", va remarcar la diputada Carme Capdevila. Un cas similar és el del nou edifici del Centre d'Educació infantil i Primària Madrenc de Vilablareix, al Gironès, una obra per la qual ja hi ha terrenys cedits a la Generalitat.

En la seva compareixença, Bosch i Capdevila van insistir en la necessitat de construir una comissaria de districte dels Mossos d'Esquadra al municipi de Salt, al Gironès. Igualment, els diputats han defensat el projecte per construir una comissaria dels mossos que doni servei als municipis de Llançà i Portbou, a l'Alt Empordà.