La comunitat musulmana de Torroella de Montgrí pot començar quan vulgui les obres de la mesquita que té projectada al polígon industrial. L'Ajuntament va concedir ahir la llicència d'obres als promotors, l'Associació Cultural de Musulmans i Amics de Torroella de Montgrí. Així es posa punt i final a una tramitació que es va iniciar sobre el maig del 2010 i que ha comptat amb dos episodis abans del desenllaç: la concessió per part de l'anterior equip de govern (UPM i ERC) d'un primer permís cinc dies abans de les eleccions municipals del maig del 2011; i la seva revocació per part de l'actual govern (CiU, L'EST i PP), el passat setembre. L'alcalde, Jordi Cordón (CiU), i el secretari de l'entitat, Rafik Bendali, van mostrar-se satisfets per la fi de la tramitació. Bendali va dir que la voluntat és començar les ?obres el més aviat possible, però que primer s'ha de parlar amb els membres de la comunitat (la llicència marca el termini d'un any per iniciar les obres).

Bendali també va precisar que la crisi els obligarà a fer el centre de culte per fases. La mesquita també serà un centre cultural, "obert a tothom", va precisar Bendali, que va afegir que "som gent de Torroella i volem treballar pel bé del poble".

Cordón va destacar que els representants polítics i els de la comunitat musulmana han donat un exemple "de com s'han de fer les coses, amb transparència i diàleg"; contraposant-ho amb l'actuació de l'anterior govern, "que va portar-ho (la concessió del permís) totalment d'amagat i d'esquenes a la població".

L'actual govern va revocar la llicència el passat 1 de setembre al·legant manca de documentació i disconformitat amb la façana projectada. Aleshores, els dos grups de l'anterior govern van criticar la decisió pel risc social que podia comportar. La comunitat islàmica sempre ha tingut una actitud concil·liadora. A finals de novembre, la comunitat islàmica va entregar la documentació requerida. Després de revisar-la, se'ls va requerir un estudi de resistència de l'estructura i canvis en el pla de mobilitat, que van entrar divendres de la setmana passada i que ahir es va aprovar.

Sí que hi va haver problemes l'abril del 2008, quan veïns del carrer Figueres (on hi ha el local que fa les funcions de centre de culte) es van queixar perquè hi havia fidels musulmans que en l'oració del divendres al migdia ocupaven part de la vorera. El motiu era que la comunitat no tenia prou espai en els baixos que ocupen. Des d'aleshores, l'Ajuntament cedeix el convent dels Agustins perquè la pregària no comporti cap disputa. Mesos abans, ja s'havia decidit que els nous centres de culte de la localitat s'instal·larien al polígon.