Els serveis tècnics i jurídics de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han analitzat com afectarà els ajuntaments l'aplicació de les mesures urgents que el Govern de Mariano Rajoy ha aprovat per combatre el dèficit públic, sobretot en qüestions com l'Impost de Béns Immobles (IBI) o en les retribucions o l'horari dels treballadors de l'administració local.

D'aquesta manera, els responsables de la FMC han volgut concretar l'impacte que tindrà en els consistoris -i resoldre dubtes- una de les primeres accions del govern del Partit Popular, plasmada en un Reial Decret Llei que es va aprovar el 30 de desembre i va entrar en vigor l'1 de gener.

Prohibit apujar sous

i contractar personal

Les conseqüències en el personal municipal -que constitueix una de les partides més importants dels pressupostos locals- és la primera qüestió analitzada per la federació, ja que les restriccions de l'Estat limiten tant els sous com l'oferta pública de feina i les jornades laborals dels treballadors.

En aquest àmbit, els serveis jurídics de la FMC remarquen que aquest 2012 no es poden augmentar les retribucions dels treballadors municipals, ni dels organismes que en depenen ni de les seves societats. També informen que queden prohibides les aportacions a plans de pensions d'ocupació o els contractes col·lectius que incloguin la cobertura de jubilacions.

Ni més sou ni més personal perquè el Reial Decret Llei del PP impedeix ampliar plantilles i contractar treballadors temporals, així com tampoc interins; menys en casos excepcionals -aclareix la FMC- si cal cobrir necessitats urgents que afectin serveis públics essencials.

El Govern de Madrid també ha regulat les jornades laborals que, per a tot el sector públic estatal, haurà de tenir un mínim de 37 hores i mitja -sense afectar les jornades especials ja existents-. Els serveis jurídics de la FMC han estudiat com s'ha d'aplicar aquesta mesura als funcionaris dels ajuntaments, arribant a unes conclusions que la Direcció General de la Funció Pública del Ministeri de Política Territorial del Govern de l'Estat els va ratificar fa pocs dies: que s'han de tenir en compte les Bases de Règim Local i l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, i que tant la jornada com l'horari són potestat de l'autoorganització de les administracions públiques i qüestions que s'han de sotmetre a la negociació col·lectiva.

Pel que fa al personal laboral, els tècnics de la Federació consideren que les mesures del PP no els poden afectar de manera directa i immediata. Ara bé, el seu informe matisa que les seves condicions es poden veure modificades utilitzant vies indirectes que necessiten el seu temps, com ara canvis en els convenis laborals.

Més ingressos amb l'Im-post de Béns Immobles

La puja de l'Impost de Béns Immobles (IBI) és un dels camins que ha escollit l'Estat per augmentar els ingressos municipals i, alhora, prevenir que el dèficit públic empitjori. Sobre aquesta mesura -limitada a dos anys, aquest 2012 i el 2013-, els juristes de la Federació de Municipis de Catalunya aclareixen que depèn de quan es va fer la revisió cadastral.

Així, la puja serà del 10% si es va realitzar abans del 2002, del 6% entre 2002 i 2004 i del 4% entre 2008 i 2011. Ara bé, els tècnics expliquen que el Decret Llei n'exclou els habitatges residencials que es regeixin pel cadastre aprovat el 2002 o en un any posterior -i que es trobin entre les de menor valor cadastral del seu municipi- o entre 2007 i 2007, ja que es va elaborar en un moment en què els valors del mercat eren molt alts.

L'endeutament munici-pal continua limitat

El Govern de Mariano Rajoy ha mantingut les restriccions del seu predecessor socialista en les operacions d'endeutament municipal, i tan sols ha actualitzat les referències temporals de les quantitats i les liquidacions pressupostàries.

Pel que fa al pagament de deutes amb la Seguretat Social adquirits per institucions sanitàries de titularitat pública o d'entitats sense ànim de lucre, el nou govern ha ampliat el termini fins als 18 anys.

Renda d'emancipació dels joves i dependència

La supressió de la renda bàsica d'emancipació dels joves -exceptuant la dels que ja la tinguin reconegut el seu dret- és un dels aspectes que la FMC destaca dintre d'un paquet de derogacions i canvis de llei promogut pel PP.

Aquest apartat també inclou l'ampliació per 5 anys d'una moratòria que afecta la Llei del Sòl i que pretén evitar la pèrdua de valor de terrenys, considerant-los rústics, que no es desenvolupin urbanísticament per culpa de la crisi econòmica.

Els serveis tècnics i jurídics de la Federació de Municipis de Catalunya tanquen el seu informe concretant el nou calendari d'aplicació de la Llei de la Dependència, deixant clar que no afectarà les prestacions d'aquelles persones que estigui valorades com a grans dependents i dependents severs.