La conviviència de veïnatge no sol ser senzilla i els municipis de Tossa i Lloret de Mar tenen un conflicte per la delimitació entre ambdós. I és que si bé la Generalitat ha donat en dues ocasions la raó a l'Ajuntament lloretenc, Tossa no es dóna per vençuda i ha interposat un recurs contenciós administratiu contra l'última resolució del departament de Governació i Relacions Institucions de la Generalitat, aquesta vegada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

L'Ajuntament tossenc ha portat Governació als jutjats en aquesta ocasió perquè el mes d'octubre la mateixa conselleria li va desestimar l'últim recurs que havia presentat contra el dictamen del departament sobre els límits a favor de Lloret de Mar i a més, ja havia esgotat tota la via administrativa.

La Vall de la Fermia

Cal recordar que els dos ajuntaments mantenen un conflicte des de fa mesos per diversos trams de la seva delimitació, malgrat que sobre la gran majoria ja estan d'acord. Els punts de desavinença entre les dues localitats responien a raons històriques i, bàsicament, se situaven a la vall de la Fermia.

En aquest sentit, el conflicte es va iniciar quan Tossa va descobrir que les fites històriques que traçaven la separació dels municipis es basaven en accidents geogràfics i no en línies artificials.

I és que, durant tres anys, un pèrit de camins de Tossa de Mar es va dedicar a refenciar les més de 40 fites marcades en un mapa de Tossa, de 9 de juny de 1799. El treball només va servir per posar d'acord els municipis en algunes fites.

En no arribar a un consens en la totalitat de trams, el departament de Governació de la Generalitat de Catalunya es va veure obligat a intervenir, fa dos anys, i després d'estudiar tota la documentació aportada pels dos consistoris va decidir optar per la versió de Lloret de Mar, que apostava per les línies rectes i coincidia amb el darrer atermenament realitzat el 1981.

L'Ajuntament de Tossa de Mar, però, va decidir recórrer contra la decisió i aportar nova documentació però el departament de Governació va tornar a donar la raó a Lloret, de manera que quedava esgotada la via administrativa.

Davant d'això, finalment Tossa va decidir imposar aquest recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i, ara, el consistori es manté a l'espera de la resolució d'aquest Tribunal.