La despesa farmacèutica va baixar un 8% entre els mesos de gener i novembre de l'any 2011 a la Regió Sanitària de Girona, segons les dades proporcionades pel Servei Català de la Salut (CatSalut), tot i l'augment de l'1,8% en el nombre de receptes. Durant aquests 11 mesos la facturació de farmàcia va ser de 168 milions d'euros, mentre que en el mateix període del 2010 va arribar gairebé als 183 milions. La disminució és molt semblant a la de Catalunya, que en el mateix període ha arribat al 8,5%, i molt a prop de la mitjana de l'Estat, del 8,69%. Divendres el Ministeri de Sanitat va fer públiques les dades de l'any 2011 sencer a nivell català i estatal, que mostren un descens lleugerament superior.

La comparació de la factura farmacèutica de la demarcació amb les dades anteriors a 2010 es complica perquè des d'aquest any la Regió Sanitària inclou l'Alt Maresme però no la Cerdanya. Tanmateix, a nivell català, aquest és el segon any consecutiu que disminueix, encara que augmenti el nombre de receptes. La despesa farmacèutica suposa gai?rebé un terç del pressupost en sanitat, segons el Ministeri de Sanitat. La raó principal d'aquest descens és la baixada del preu de molts medicaments que va decidir el Govern central l'any 2010 i que s'aplica des del primer semestre de 2011, segons la cap de la unitat d'atenció farmacèutica del CatSalut a Girona, Anna Maria Roig. El president de l'Associació Gironina Farmacèutica Empresarial, Xavier Tarradas, calcula que el cost dels fàrmacs ha baixat entre un 10 i un 12%.

Això ha suposat que el cost mitjà per recepta s'hagi reduït d'11,84 euros a 10,68. Roig també senyala que l'increment de receptes ha sigut menor que els anys anteriors i s'ha aconseguit aturar. Altres mesures que han ajudat a disminuir la despesa són l'augment de la prescripció de medicaments genèrics i l'extensió de la recepta electrònica. Aquest sistema ajuda a reduir la pujada del nombre de receptes i evita que el pacient acumuli estocs de medicaments que després no consumeix, destaca Roig.

L'impuls a la dispensació de medicaments genèrics, més barats que els de marca, també és una política estatal que ha agafat força des que el Ministeri de Sanitat va reduir el seu cost un 25%. La cap d'atenció farmacèutica a Girona assegura que l'evolució de la despesa els propers anys dependrà de l'aplicació de les mesures de gestió actuals que han donat bons resultats, tot i que la reducció del preu dels medicaments ja no tindrà un efecte tan acusat.

A més, el passat mes de novembre va entrar en vigor la nova política de "preus menors", que consisteix a finançar només el medicament més barat a dins d'un grup que tingui els mateixos efectes. Segons Roig, aquesta mesura pretén obligar les farmacèutiques a baixar els ?preus dels medicaments.