Tres anys després de l'esclat de la crisi econòmica, pocs sectors escapen dels seus efectes. Els palaus de congressos de la província de Girona no en són una excepció i també s'han vist afectats per l'actual context econòmic. Malgrat que mantenen el nombre d'esdeveniments, la xifra de participants s'ha reduït en els últims mesos.

Segons l'estudi estadístic de Girona Convention Bureau, durant el 2010 es van comptabilitzar un total de 930 esdeveniments a la província, amb la participació de 82.654 participants. Un any abans, el nombre de reunions, jornades, convencions i congressos va ser pràcticament idèntic (un total de 929). El que sí varia és el nombre de participants. Mentre que a ?l'any 2009 un total de 85.751 d'assistents van participar en algun dels esdeveniments organitzats a la demarcació de Girona, l'any passat la xifra va caure prop d'un 4 per cent, fins a situar-se en els 82.654 participants.

On més s'ha notat la reducció d'esdeveniments és en l'apartat de convencions d'empresa. La reducció en aquest àmbit ha estat significativa, segons apunta el director del Palau de Congressos de Girona, Ramon Barnussell.

Les xifres de l'estudi estadístic del Girona Convention Bureau xifren aquest retrocés en un 25%.

A banda del descens del nombre de convencions d'empreses, el Palau de Congressos de Girona també ha notat un altre canvi de tendència des de l'esclat de la crisi econòmica: la majoria de convencions pertanyen al sector farmacèutic i mèdic perquè són els que "tenen més diners".

Els palaus de congressos, a més, han de renovar els esdeveniments cada exercici ja que els organitzadors quasi mai repeteixen dos anys seguits en el mateix equipament. "No trien el palau de congressos sinó que escullen el destí. Nosaltres venem Girona com a ciutat mitjana amb encant".

La crisi econòmica també es nota a Fira de Girona. En els últims esdeveniments, hi ha hagut una reducció del nombre de metres contractats. Un fet que, econòmicament, afecta molt segons la direcció. "El que també ha baixat són el nombre de patrocinadors. Pel que fa al nombre de visitants no hem notat la crisi. No obstant les entrades de fires són molt barates i fins i tot n'hi ha moltes de gratuïtes", asseguren des de la direcció de Fira de Girona.

Malgrat tot, Fira de Girona segueix fent el mateix nombre d'esdeveniments. "No n'hem deixat de fer cap", expliquen.

Previsions 2012

Durant l'any 2012, les comarques de Girona acolliran 89 activitats firals d'àmbits estatal i internacional i d'àmbit català, local i comarcal.

De moment, el Palau de Congressos ja té lligats 7 congressos de cara a l'any vinent, segons publica la seva pàgina web.

En el conjunt de Catalunya se celebraran més de 418 esdeveniments, segons les dades facilitades per la Direcció General de Comerç.

D'acord amb les dades facilitades pels diferents organitzadors firals, d'aquestes 418 activitats firals, 374 són d'àmbit català, comarcal o local i, un total de 44 fires corresponen a l'àmbit internacional i estatal. Per demarcacions, les comarques de Barcelona són les que acolliran el major nombre de fires, i concentren gairebé la meitat de les activitats: 191 (45,69%) del total. Les comarques gironines comptaran amb 89 fires (21,29%), les comarques de Lleida 82 (19,62%) i la demarcació de Tarragona acollirà un total de 56 esdeveniments firals (13,40%).

Si bé se celebren fires al llarg de tot l'any, com ja és tradicional, el major nombre es concentren durant la primavera i la tardor. Destaquen especialment el mes d'octubre amb 73 fires (un 17,46% del total) i el mes de maig amb 64 (un 15,31%).

Per sectors destaquen les fires multisectorials, amb un total de 104 activitats (el 24,88% del total), les 93 fires dedicades a l'alimentació (el 22,25%), 75 d'artesania i ceràmica (el 17,94 %), 26 de ramaderia i avicultura (el 6,22%) i 24 d'automoció (5,74%). La resta es distribueix entre 19 fires del sector de lleure, esport i turisme (el 4,55%), 15 d'agricultura, maquinària agrícola i jardineria (3,59%) i el 14,83% restant entre els altres sectors.