Si davant de cada televisor hi ha un entrenador de futbol, a cada llar de Santa Pau hi ha un crític gastronòmic. Això sí, en aquest municipi de la Garrotxa no hi ha cap caverna mediàtica que gosi discutir que el fesol de Santa Pau és el millor del món.

Fill de la terra volcànica i l'aire pur que ve de les muntanyes, aquest llegum va viure ahir la seva festa major. Milers de persones es van aplegar ahir a la fira del fesol. Mentre es feien uns titius amb el porró de vi, l'opinió era unànime. Amb botifarra blanca, negra, xoriço o caldo, el producte més preuat de la comarca és inimitable.

Cofois i orgullosos, els santapauencs i santapauenques es barrejaven entre la multitud de curiosos que per primera vegada, o fent de la visita una tradició, s'aplegaven a la plaça de l'Ajuntament per comprar els tiquets que els donaven dret a degustar tres plats diferents.

Una desena de restaurants del poble i rodalies oferien als paladars més fins tot tipus de plats elaborats amb mongetes.

"Nosaltres sempre tenim fesols de Santa Pau a la carta, però cada any intentem oferir algun plat diferent als visitants que s'acosten fins aquí", va explicar la Meritxell Rodri, del restaurant Can Xell. "Aquest any hem portat un plat elaborat amb bacallà". Com si busquessin idees per a la Setmana Santa, una desena de persones feia cua per recollir el seu tastet. "Boníssim!", deia algú, encara amb la boca plena.

La fira del fesol o mongeta, però, també serveix per innovar i veure la reacció de la gent davant un possible nou plat a la carta. El cuiner David Colom va elaborar un plat de mongetes amb sopa de cabra de mar i suquet. "Aquest és un plat que normalment fem amb patates, però aprofitant la fira hem decidit introduir-hi el fèsol", va explicar. "Encara no ho tenim a la carta però potser l'hi posarem en un futur", va dir, encara sense saber la reacció del jurat. Un jurat, per cert, entusiasmat. "Prova superada!", va cridar un dels comensals.

Mentre els forasters s'intentaven fer pas entre la multitud, els santpauencs i santpauenques de tota la vida miraven orgullosos l'estampa. "La fira serveix per promocionar els punts forts de la comarca", va expicar en Vicenç, que repartia fullets d'informació. I afegia:"tenim un paisatge fantàstic, aquests fesols tan bons, i tant de bo la gent que passa per aquí s'animi a venir un altre dia".

Si després de fer un tast, a algú encara li queda la pregunta de per què les mongetes de Santa Pau són tan apreciades, l'explicació que donen des de les parades de cuina és que la mongeta de la zona s'aixafa menys i és més gustosa. La clau de tot plegat rau en la terra sorgida de la fúria dels volcans fa milers d'anys.

En una parada de venda de llavors, un grup de persones esperaven el seu sac, qui sap si amb la il·lusió que plantat al jardí de casa seva, esdevingui una mongetera amb denominació d'origen. Però els cuiners, com la Meritxell, ?creuen que la il·lusió és vana. I és que com aquells que volen imitar el model Barça sense un Messi o un Xavi o un Iniesta, si un vol plantar fesols de Santa Pau en ?altres latituds, és possible que li surti una imitació molt bona, però que li falti la signatura d'autenticitat.