Fonts de l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) van assegurar ahir que la magnitud d'un terratrèmol es calcula a través de molts paràmetres i que, en el cas del de dimarts, el que va percebre la gent va ser "més el soroll que la vibració". Per obtenir més dades i poder avaluar millor el fenomen, el centre ha obert una enquesta a la seva web (www.igc.cat) en què pregunta com es va percebre el terratrèmol. Què va notar? Si hi va haver desplaçament d'objectes o si es van sentir vibracions són algunes de les qüestions que plantegen per ajudar-los a precisar el fenomen. El sisme va tenir molt poca intensitat -1,3 (segons l'Institut Geològic de Catalunya) i 1,5 (segons l'Institut Geogràfic Nacional-, no va causar danys materials i es troba als límits de la percepció però va ser més intens que els altres dos registrats en dies anteriors. Malgrat això, a l'institut, com al Físic de la Universitat de Barcelona, consideren que, en principi, hauria d'haver estat molt poc perceptible. Per donar resposta al fet que tantes persones assegurin haver sentit una forta explosió. Antoni-Maria Correig afirma que això podria explicar-se perquè el terratrèmol va ser poc profund. Diu que això és difícil de determinar amb exactitud. També ho admeten des de l'IGC, on diuen que l'estació més propera es troba a Palau-saverdera i que "l'epicentre es troba fora de la xarxa sísmica". Això implica una certa imprecisió en la determinació del punt exacte de l'epicentre, tot i que "ho podem situar amb prou aproximació".

Només va durar uns segons però, malgrat la baixa magnitud del sisme, va ser perfectament perceptible per alguns veïns de municipis com el Port de la Selva, la Selva de Mar o Cadaqués però, especialment, de Roses. Diversos residents de la urbanització Mas Oliva recorden com una forta "explosió" el que sembla que va ser la propagació de les ones del terratrèmol d'1,3 graus i no 1,5 com s'havia anunciat inicialment -segons constava ahir a les dades oficials- que va tenir com a epicentre la zona de Cap de Creus el dimarts a la nit. L'institut Geològic de Catalunya assegura que, en principi, aquestes magnituds habitualment no són percebudes però ha elaborat una enquesta entre els testimonis per tal d'acabar d'avaluar el fenomen. Un expert en sismes de la Universitat de Barcelona, Antoni-Maria Correig, però, afirma que aquest fet pot explicar-se per la poca profunditat del fenomen.

A Roses ahir als bars se'n parlava i, qui més qui menys, coneixia algú que ho havia notat o a qui havien explicat que hi havia hagut un terratrèmol. Arran de platja, però, poca gent va percebre "l'explosió" de la qual molts parlen. "El meu germà Francesc, que viu a la zona de Mas Oliva, m'ha explicat que ho va sentir però he parlat amb gent que viu al Port i no en sabien res", assegurava ahir en Manel. També n'havien sentit a parlar uns veïns de Sant Pere Pescador a qui algú havia dit que en els darrers dies havien tingut una experiència semblant a Roses. L'home, en Francesc, diu que també va sentir com un cop dimarts a la nit mentre era a l'ordinador però "no en vaig fer cas". Els treballadors d'un bar de davant de mar ni tan sols n'havien sentit a parlar però un cop a la urbanització Mas Oliva, els relats canvien completament. "I tant que ho vaig sentir. El soroll em va recordar a l'atemptat que hi va haver a Santa Margarida, tot i que en aquesta ocasió no van tremolar les finestres. Si que ho va fer el terra però només va durar uns segons", explica un veí de la zona, en Josep Giró. "Ens vam esverar. Fins i tot, el gos es va espantar i vam pujar al terrat per veure si veiem fum o alguna cosa. Després em va trucar la meva filla per saber si estàvem bé", afegeix.

No és l'únic, el fotògraf de Diari de Girona Jordi Velasco, que també viu a la zona, va sentir una forta explosió i va pensar que potser s'havia rebentat la caldera. "Les finestres van tremolar i vam sortir al carrer, on també hi havia altres veïns intentant esbrinar què havia passat", diu. La Yulia assegura que ella també ho va sentir des de casa seva, a tocar del CAP. "Va ser com si caigués alguna cosa i s'obrís el terra. Era un soroll molt agut", assegura. La Caterina, en canvi, ho va atribuir a la caiguda del sostre d'una casa mig en ruïnes que té a tocar de la seva. "Ja estava al llit i em va estranyar", afegeix. "Nosaltres no ens vam espantar perquè, com que hi havia futbol, vaig pensar que havia estat un petard", assegura la José, que també viu a la urbanització. A d'altres, com la francesa, Michelle Thirion, li va semblar sentir alguna cosa no habitual però diu que no va espantar-se

La notícia va córrer com la pólvora per les xarxes socials la mateixa nit del sisme. Trucades a la policia local i converses entre aquells que ho havien apreciat van oferir els primers testimonis del terratrèmol. Així va passar també al Port de la Selva on l'alcalde, Josep Maria Cervera, va escriure al seu Facebook que "pocs minuts abans de les deu de la nit ha semblat una explosió sorda que semblaria ser un terratrèmol d'intensitat 1,5 que s'hauria notat més a la zona de Roses i Palau. Ho heu notat?" i, acte seguit, desenes de comentaris amb d'altres veïns del municipi i de la Selva de Mar també ho van sentir. El batlle diu que "juraria haver tingut una experiència similar fa uns dies de matinada, abans de les set del matí, però no recordo quan". Podria haver estat, segons sembla, fruit dels sismes que també es van registrar a la zona els dies 20 i 22 de gener amb menor intensitat, 1,2 i 1,1, respectivament.