El Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de 2007 que declarava nul·la de ple dret l'autorització ambiental que es va atorgar a la macrogranja de porcs de Rabós d'Empordà l'any 2002, desestimant el recurs de l'empresa. Després de deu anys de litigis judicials, l'entitat Iaden, que va interposar un contenciós administratiu contra l'autorització, es felicita per la decisió i recorda que ja no es pot recórrer. En aquest sentit, reclamen l'aturada immediata de l'activitat. A més, exigeixen a la Generalitat que faci un estudi per comprovar que no s'hagin afectat els aqüífers de la zona i l'Orlina.

Es tracta d'una de les primeres campanyes que la plataforma Salvem l'Empordà va dur a terme: aturar la construcció d'una macrogranja porcina per encabir-hi fins a 5.000 porcs. Tot va començar l'any 2002 accions, recursos i al·legacions i, finalment, un contenció administratiu davant del TSJC. Salvem va aconseguir aturar el projecte inicial però, després de la seva reformulació, el llavors conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler (CiU), va atorgar-li la controvertida autorització. Un any després i un cop exhaurida la via administrativa, l'entitat va interposar el contenciós al TSJC contra aquesta.

Malgrat això, expliquen, els promotors van iniciar les obres de construcció i posada en funcionament de l'activitat. Per denunciar-ho, Salvem va dur a terme diverses accions reivindicatives per demanar que es parés fins que hi hagués sentència.

Massa a prop de Mollet

No va arribar, però, fins l'any 2007. Va ser llavors quan el Tribunal va estimar el recurs revocant l'autorització, declarant-la nul·la i sense efecte en considerar que l'espai no complia amb les distàncies mínimes amb els nuclis de Mollet de Peralada, amb les granges limítrofes i amb el riu Orlina.

A més, la sentència considerava que, en contra del que al·legava l'empresa, no es podria considerar una ampliació de l'explotació existent perquè no constava així al projecte presentat sinó que es tractava d'una nova activitat. Aleshores, l'entitat va reclamar, també, l'aturada immediata de l'activitat de l'espai però l'empresa promotora va recórrer la sentència al Suprem. Aquest mes d'octubre, finalment, els ha donat definitivament la raó en desestimar el recurs.

Ara, l'entitat ecologista anuncia que faran un darrer acte per celebrar la decisió i reclama que s'executi la sentència. A més, demanen al Govern Català que comprovi, a través d'un estudi, que no s'hagi afectat cap dels aqüífers que hi ha així com la zona del riu Orlina durant aquests deu anys en què ha estat en funcionament. I és que l'entitat ja havia al·legat no garantia que no existís risc de contaminació ja que "està ubicada sobre una de les reserves d'aigua subterrània més important de l'Empordà" i que no complia amb el règim de distàncies de l'explotació ramadera a la poblacions ni amb una altra que hi ha.

Amb tot, recorden que la sentència és també fruit de la implicació de molta gent del municipi i també de la resta de la comarca i ho qualifica d'"èxit" per a l'Alt Empordà.