Gossos amb puces, paparres, paràsits sanguinis, desnutrició, malalties diverses i fins i tot moribunds. Els clients del Centre Caní de Sords, a Cornellà del Terri, asseguren que es venien els animals en aquestes condicions. Farts de veure com se'ls morien els cans als seus propis braços, van decidir denunciar la situació i la resposta no ha tardat en arribar. El departament d'Agricultura, juntament amb la col·laboració de la Guàrdia Civil (a través dels Serveis de Protecció de la Naturalesa, Seprona) està investigant aquest establiment i ja ha obert un expedient sancionador a Laura Angelats, titular de l'empresa i companya de David Martí, que ja va ser inhabilitat de la tinença de cans fa més de dos anys pels mateixos motius en un centre caní de Serinyà.

Segons els serveis territorials d'Agricultura, la titular del centre caní va obtenir la llicència per treballar amb una capacitat màxima de 60 animals. Tanmateix, el departament va decidir investigar en rebre denúncies de diversos usuaris lamentant les condicions en què es trobaven els animals. Al traslladar-se a la gossera, els veterinaris de la conselleria i els membres de Seprona van comptar més de 100 gossos i van confirmar que molts no complien amb els estàndars de benestar animal que marca la llei.

Durant la investigació, la Guàrdia Civil va comissar a més part d'aquests cans perquè van comprovar que la seva destinació final era a Ulldecona.Davant d'això, Agricultura va anunciar divendres que havia decidit prendre mesures i obrir un expedient sancionador a la titular per infraccions en el seu negoci. El centre caní, però, encara no està clausurat, ja que segons va explicar el director dels serveis territorials a Girona, Jordi Aurich, en aquests casos es necessiten dos expedients sancionadors per autoritzar el govern local (en aquest cas, l'Ajuntament de Cornellà del Terri) a tancar l'establiment. No obstant, Agricultura va informar que ha rebut diverses denúncies que, de validar-se, possibilitarien la clausura del centre.

Tant el departament com la Guàrdia Civil van manifestar que la investigació segueix oberta. En aquest sentit, Agricultura va assenyalar que el company de la titular, David Martí, acumula ja diversos expedients i faltes i està inhabilitat per un cas molt semblant quan regentava el centre caní de Prat, a Serinyà.

Agricultura també va informar que els animals provenen dels països de l'Europa de l'Est. Allà hi ha les anomenades "Puppet Mills" o fàbriques de cadells: centres de cria de gossos de raça que són comprats per establiments espa?nyols (com l'investigat), que tenen permís per vendre'ls.

Diverses associacions en defensa dels animals ja han denunciat les condicions que pateixen en aquests països, i alerten que més d'un 70% moren quan una família els acull, com en el cas dels usuaris afectats. Les malalties més comunes que pateixen aquests gossos són la parvovirosi o la ràbia, a més d'altres problemes respiratoris, vasculars o digestius.

La forma més fàcil i directa que tenen els clients per trobar el centre caní és a través de la web. L'establiment disposa d'una pàgina (centrocaninodesords.com), amb informació detallada sobre les races de gossos de què disposen, les vendes del mes, les ofertes etc.

Diversos usuaris que han comprat cadells allà relaten que l'establiment treballa amb un veterinari, però que tot i així els animals se'ls moren al cap de poc.

Tot i que enlloc figura cap adreça amb l'emplaçament exacte del centre, la pàgina web disposa de dos telèfons, un dels quals per?tany a David Martí i és el mateix que surt al contacte de l'anterior gossera, la de Prat. Aquest diari es va posar en contacte amb Martí, però ell va negar en tot moment que tingués res a veure amb aquest centre caní.