L'Ajuntament de Lloret de Mar va aprovar ahir al vespre en un ple amb un ambient molt tensionat els pressupostos del 2012 gràcies a l'acord arribat entre el govern municipal, format per CiU i ERC, i el PSC. Els comptes aprovats s'eleven a 59,2 milions d'euros, un 6,8% més que en l'exercici anterior, i del total 50,1 milions són de despesa corrent, que puja 1,22%, i 8,8 milions d'inversió. El Millor i ICV van presentar esmena a la totalitat, però cap de les dues va prosperar.

El ple ja estava precedit de polèmica per les crítiques d'alguns dels grups al pacte entre CiU, ERC i PSC, però encara va començar més tensionat, quan el portaveu del Millor, Marc Fuertes, va demanar que es retirés el punt de l'ordre del dia en creure que hi havia incompliments en no haver-se aprovat la liquidació de 2011 i per falta de documentació. L'alcade Romà Codina llavors va llegir un informe que havia elaborat l'interventor, on es desestimaven aquests incompliments perquè no s'especificaven, segons assegurava, i perquè encara hi ha temps fins al març per aprovar la liquidació de 2011, segons va llegir Codina. Així, doncs, el punt va tirar endavant, però Fuertes va amenaçar amb què prendrien les accions que creiessin oportunes.

Tornant als comptes, però, el regidor d'Hisenda, Arseni Frigola, va assegurar que eren uns pressupostos "ajustats i prudents", ja que es tractava d'un moment de contenció. Així, va explicar que del total d'inversió, 8,8 milions d'euros, el pressupost preveu pagar-les amb 230.156 de recursos propis, 3,1 milions d'euros de subvencions i 5,4 milions a través de crèdit. Aquest darrer punt va ser el més criticat entre l'oposició, ja que l'Estat prohibeix anar a crèdit els ajuntaments endeutats per sobre del 75% com Lloret, que és del 94%. En aquest sentit, els grups de l'oposició van criticar al govern que comptés amb aquests recursos. I Frigola va defensar que algunes inversions estaven condicionades al fet de poder tancar el crèdit. Si no s'aconseguia, no es farien. L'alcalde va assegurar, a més, que s'han fet un gran esforç i que el compte s'havia reduït 1,5M? des de la primera proposta. Pel que fa a inversions, les principals obres són la finalització de la piscina municipal (2,9M?); la planta de triatge (2,8M?); el vial d'accés a l'àrea esportiva (318.000 ?); o l'adequació del pàrquing de la plaça Pere Torrent (260.000?).

Des del Millor es va criticar que els comptes eren excessivament elevats i no reals. "Ens estan portant al suïcidi col·lectiu de la nostra economia local", va afirmar Fuertes, que va criticar la despesa en les llums de Nadal (120.000?) i va assegurar que en l'actual situació la piscina no es podrà acabar. A més, va demanar que una regidora del PSC no votés, perquè treballa a la televisió finançada pels comptes. Per la seva part, el portaveu del PSC, Joan Bernat, va descartar que l'acord "encobreixi cap pacte de govern", com s'havia insinuat, i va assegurar que estan "satisfets", perquè el seu grup ha treballat dos mesos en els comptes i ha aconseguit la "millor proposta".

El portaveu del PP, Enric Martínez, va recordar al govern que no es pot endeutar a crèdit i va proposar una sèrie de mesures que permetrien un estalvi de 4,3 milions d'euros. Mesures que afectarien la vigilància de l'ajuntament, el butlletí, despeses en cartes o la piscina. Per la seva part, el portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, va argumentar que els comptes estaven compromesos per decisions anteriors i va destacar la feina del PSC. Des d'ICV, es va destacar que eren uns comptes "no realistes", ja que recollien uns ingressos "suposats", com el crèdit, i no reals. I el regidor no adscrit va destacar la caiguda de la partida en benestar i família i va titllar els comptes de "menys solidaris".