La Plataforma Ciutadana de Blanes, en coordinació amb la selvatana d'Units pel CAP van entregar ahir a la Conselleria de Salut a través del registre de la seu de la Generalitat de Girona 2.100 signatures d'usuaris de la sanitat pública que exigeixen posar fi amb les retallades. Concretament, reclamen tornar a tenir el servei de ginecologia i obstetrícia, el servei d'ambulàncies, el de pediatria i també les urgències nocturnes dels centre d'atenció primària (CAP) ja que consideren que el servei que se'ls dóna a l'hospital de Calella (Maresme), on ara s'han de dirigir, no és l'adequat. Els membres de la Plataforma de Blanes van fer ahir al lliurament de les firmes amb una carta, dirigida al delegat territorial de Salut del Govern, Josep Trias, amb qui tenen previst reunir-se el pròxim 9 de febrer.

I és que els representants de la plataforma han decidit finalment lliurar les signatures per expressar el malestar per les retallades i denunciar que no s'estan complint els serveis anunciats. En aquest sentit, posen l'exemple d'un dia de gener en què es van arribar a registrar fins a disset parts a l'hospital de Calella -rep les parteres de Tossa de Mar, Blanes i Lloret de Mar- però no hi va haver cap especialista, tot i que es va assegurar que n'hi hauria un les vint-i-quatre hores, segons va denunciar el seu portaveu, Pere Lopera.

I per fets com aquests, des de la Plataforma ciutadana de Blanes, consideren que l'hospital comarcal de Blanes hauria de recuperar el servei d'obstetrícia i ginecologia i, al mateix temps, tornar a tenir serveis com ara el servei d'ambulàncies, el de pediatria i també les urgències nocturnes dels CAP.

Efectes de les retallades

En la carta adreçada al delegat territorial de Salut, Josep Trias, alerten de la "posada en perill" de la salut dels ciutadans i de l'afectació de la qualitat assistencial que estan tenint les decisions preses des de la Corporació de Salut del Maremes i la Selva, seguint les directrius del Departament de Salut. Així, alerten d'un augment de les llistes d'espera, el retard en les proves complementàries, desplaçaments "innecessaris" o l'augment de l'espera a les urgències, per posar algun exemple.

La plataforma, formada per associacions i entitats veïnals, té previst reunir-se amb el delegat territorial de Salut del Govern el pròxim 9 de febrer, per exposar-li en persona tota la problemàtica. El seu portaveu reconeixia ahir que Trias, que és també el cap de l'oposició de l'Ajuntament de Blanes per CiU, s'ha mostrat receptiu a l'hora de rebre'ls.

D'altra banda, en el moment de l'entrega de les més de 12.000 signatures ahir a la seu del govern de la Generalitat a Girona, el partit d'ICV va donar suport a la iniciativa. I en concret, s'hi va acostar el president intercomarcal a les comarques gironines, Joan Boada. Aquest va recordar la importància que les tasques polítiques i ciutadanes es complementin per poder fer front a unes retallades amb criteris "neoliberals".

Segons el diputat gironí d'ICV, hi ha una alternativa a les retallades que està fent el Govern català com podria ser, al seu parer, la lluita contra el frau fiscal i per això el partit presentarà una proposta de resolució al Parlament on es recolliran les demandes de la Plataforma Ciutadana de Blanes.

Aquesta no és la primera acció que protagonitza la Plataforma Ciutadana de Blanes contra les retallades en salut, sinó que al llarg dels mesos ha protagonitzat coordinant-se amb Units pel CAP diverses accions com manifestacions, talls de carreteres, entre d'altres mobilitzacions.