El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tossa de Mar vigent des de 2006, després d'estimar parcialment un recurs presentat per l'exalcaldessa de CiU Rosa Monrabà. En la sentència, de 13 de gener d'aquest any, el Tribunal estima bàsicament tres punts del recurs pels quals declara nul·les dues resolucions de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat que aprovaven definitivament el Pla. Això suposa declarar nul el POUM de 2006 i retornar a la situació anterior a la seva aprovació i anul·lar també les modificacions posteriors, que es van fer durant el mandat de CiU (2007-2011).

En aquest sentit, el primer motiu estimat és per "vulnerar els principis de publicitat i participació ciutadana", ja que no es va publicitar conjuntament el POUM i deu convenis urbanístics lligats al Pla, que es van aprovar posteriorment. En segon lloc, no es van tenir en compte diversos informes perceptius i vinculants del departament de Costes del Ministeri de Medi Ambient i que s'haurien d'incloure. I, finalment, també conclou que calia incloure en el pla un estudi d'inundabilitat. En aquest darrer cas, el Govern de CiU (2007-2011) el va acabar incloent en una modificació que va fer del POUM i on també va introduir-hi diverses modificacions referents als convenis urbanístics del primer motiu.

El POUM vigent a Tossa, doncs, datava de 2006, ja que es va aprovar durant el govern de PSC i ERC, amb Pilar Mundet com a alcaldessa. Des que es va aprovar, CiU va mostrar la seva oposició al pla, que va ser objecte de crítiques d'empresaris, particulars i formacions polítiques que van presentar diversos contenciosos. Quan CiU va accedir al govern el 2007, va impulsar una modificació del pla i va introduir-hi un informe sobre inundabilitat i també el va modificar per afavorir els usos turístics per sobre dels residencials.

Després de cinc anys de litigis judicials, la sentència del TSJC del 13 de gener ha acabat declarant nul el POUM. La sentència estima en part el recurs presentat per l'exalcaldessa Rosa Monrabà, que va ocupar l'alcaldia abans que la socialista Pilar Mundet. El recurs que va interposar anava contra la resolució de la Comissió d'Urbanisme de Girona que aprovava definitivament el POUM. Finalment, el TSJC ha donat la raó a l'exalcadessa i ha estimat parcialment el recurs. I la conseqüència d'aquesta decisió és la nul·litat del POUM. La sentència es pot recórrer tot i que fonts del grup municipal de CiU defensen que és "prou clara" i esperen que no sigui així.

L'exregidor de Governació de CiU, Joan Antoni Hervias, va celebrar que "s'ha fet justícia" i que es podrà "corregir un disbarat urbanístic del mandat de Pilar Mundet". Hervias va explicar que durant el mandat de CiU (2007-2011) es van modificar una desena d'aspectes del POUM aprovat el 2006 i que havia rebut més de 1.000 al·legacions. "Estem satisfets pel bon funcionament de l'Estat de Dret que ens ha donat finalment la raó", va manifestar.

L'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, va assegurar que en principi l'Ajuntament no recorrerà perquè la sentència fa referència principalment a dues resolucions de la Comissió Territorial d'Urbanisme. A més, va afegir, es tracta d'un contenciós entre els dos altres grups. En tot cas, Saladich va explicar que es reunirà properament amb Urbanisme per prendre una decisió entre les dues administracions i veure com queda exactament la situació a partir d'ara. En aquest sentit, el govern municipal entén que mentre que no es tornin a fer els passos convenients el POUM que serà vigent serà l'anterior, que data de 1986. A més, caldrà determinar exactament què passarà amb totes les llicències donades a partir del Pla.