Una persona que faci un curs a la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Palamós o Girona podrà aconseguir que sigui reconegut pel Departament d'Ensenyament. Això, a la pràctica, suposa convalidar estudis a qui vulgui cursar un cicle formatiu i hagi fet un curs anterior del mateix àmbit a una de les cambres.

Aquest pas és gràcies a la incorporació de les tres cambres al programa "Qualifica't" que, des del 2009, treballa per equiparar els estudis reglats amb l'experiència laboral. A més, els 14 instituts que participen del programa també podran fer "formació a demanda" de les cambres i les empreses.

Reconèixer l'experiència

"Qualifica't" es va començar a implantar el curs 2009-2010 i, actualment, hi participen 14 instituts gironins. Gràcies a aquest programa, les persones que han treballat durant anys però que no tenen experiència acadèmica reglada poden aconseguir un reconeixement oficial.

Una persona que, per exemple, s'ha dedicat tota la vida a la soldadura però que en el seu currículum no hi té ni un sol curs, pot demanar a un dels instituts participants en el programa que l'avaluïn per aconseguir reconèixer la seva experiència laboral. Si el procés és satisfactori, aquesta persona rep un certificat amb el qual se li reconeix que, dins del mòdul formatiu corresponent, ja acredita certs coneixement adquirits gràcies a anys de feina. Llavors, la persona pot limitar-se a tenir aquest reconeixement acadèmic puntual o, si vol, pot animar-se a completar el cicle formatiu sencer. "Volem que aquestes convalidacions siguin un estímul perquè la gent es vulgui formar més i no vegi tan difícil aconseguir un títol, perquè part del que saben fer ja ho tenen convalidat", va explicar el director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Melcior Arcarons Rua. Ell mateix va destacar que l'experiència amb les cambres gironines és "pionera".

Durant els tres anys d'aplicació, 865 persones han obtingut un reconeixement oficial per la seva experiència laboral i 611 han participat en algun dels 45 cursos organitzats arran d'aquest programa.

Ahir, les tres cambres de comerç gironines es van sumar oficialment al programa amb la voluntat de "fer un pas més" per acostar l'empresa i la formació.

A partir d'ara, una cambra de comerç pot acordar amb un institut els continguts dels cursos per tal que a les cambres imparteixin part dels estudis. La incorporació de les cambres també suposa que els empresaris puguin fer "formació a demanda". És a dir, si un gremi detecta alguna mancança formativa en les persones que fan cursos relacionats amb la seva especialitat pot demanar als instituts que s'afegeixin algunes pràctiques específiques.