L'onada de fred siberiana que es preveu que arribi a partir de dijous a Catalunya té els seus precedents històrics a la demarcació de Girona. L'aire gelat provinent de l'est d'Europa ja ha provocat que en d'altres hiverns els termòmetres hagin baixat fins als dobles dígits negatius, i no en poques les ocasions. La més recent i la que molta gent té en ment és el gener del 1985, quan una gran nevada va anar acompanyada d'uns registres que van baixar fins als -14,5 graus el dia 16 del primer mes d'aquell any a la ciutat de Girona. Des de llavors, no hi ha hagut cap hivern en què les mínimes s'hagin enfosat tant a la capital gironina.

Prèviament, però, ja hi havia hagut d'altres hiverns amb episodis de fred intensos, com el de 1956, amb una mínima de -10,5 graus; el de 1914, amb -13 graus; o el de 1971, amb -11,6. Segons el meteoròleg gironí Gerard Taulé, l'arribada de fred que s'espera per aquesta setmana és comparable a aquelles que van deixar la ciutat glaçada amb mínimes històriques, ja que "es tracta d'una onada de fred siberiana típica, amb un anticicló que es troba en latituds molt altes, damunt d'Escandinàvia, que obliga les borrasques a situar-se damunt del Mediterrani". Per Taulé, els valors de la fred que pot arribar es pot deduir de diferents maneres, però "la temperatura que fa a l'est d'Europa aquests dies és un bon símptoma per dir que els valors arribaran a ser extrems", i afegia que "és una onada de fred que donarà valors excepcionals, potser els més baixos del primer terç del segle XXI".

Per dissabte i diumenge, es preveu que hi pugui haver mínimes de fins a -12 graus a la ciutat de Girona, i que puguin baixar gairebé fins als -20º a punts com Ripoll. Segons explicava Gerard Taulé, les màximes podrien estar per sota de 0º al 90 % del territori gironí de cara al cap de setmana, i Girona ciutat podria tenir 0º de màxima aquests dos dies. Tot i això, no està previst que la neu arribi a la demarcació de Girona, ja que es quedaria més cap al sud.

Consells contra la fred

Des del Departament de Protecció Civil van recomanar escoltar els consells de les autoritats a través de la ràdio i fer un ús correcte de la calefacció. Per exemple, van aconsellar evitar tenir estufes de llenya, carbó o gas i brasers en llocs tancats i garantir una mínima ventilació dels espais; i per a les activitats exteriors, Protecció Civil va recomanar abrigar-se bé i evitar que l'aire fred entri directament als pulmons. Des del Departament van advertir també que no s'hauria de deixar que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.

Per la seva banda, el Servei Català de Trànsit va demanar que s'extremin les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu i/o gel a les calçades de la xarxa viària catalana. La Creu Roja va reunir ahir les seves assemblees per activar el voluntariat, preparar els vehicles amb cadenes, aliments que en cas de necessitats s'hagin de repartir i amb els municipis s'està fent un inventari dels albergs que s'obriran per donar refugi a totes aquelles persones que ho necessitin. En aquest sentit, Girona ja ha establert aquests albergs d'acollida.