El tancament nocturn dels CAP (centre d'atenció primària) de la Selva ha suposat un estalvi real d'1,34 milions d'euros al Departament de Salut. El gruix de reducció de la despesa es deu a la reordenació de l'atenció continuada als set CAP de la Selva Interior -en concret, gairebé 950.000 euros-, una mesura que es va fer efectiva a mitjan setembre. L'estadística també recull com, al llarg de tot ?l'any passat, des dels diferents CAP de la comarca es van atendre 594 urgències de matinada, de les quals un 7% es van derivar als hospitals. Actualment a la nit a la Selva hi ha deu ambulàncies.

Cal recordar que la reordenació de l'atenció continuada als municipis de la Selva es va fer en dues fases. La primera efectiva a partir el 12 de setembre va afectar als CAP de Selva interior (Sils, Vidreres, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Anglès, Breda i Hostalric); i la segona a tots els centres de la Selva Marítima (Lloret, Tossa i Blanes) i els de l'Alt Maresme, que va entrar en vigor a partir del 17 d'octubre. La reordenació de les urgències nocturnes a la Selva portada a terme per Salut de seguida es va traduir en protestes, manifestacions i fins i tot ocupacions nocturnes als CAP.

El Departament de Salut, però, en una resposta parlamentària assenyala que la reordenació "no suposa en cap cas deixar desatesa la ciutadania" si bé també admet que el Govern "ha accelerat determinats processos en bona part per la necessitat urgent de fer front a la situació de dèficit" amb què es va trobar la Generalitat.

Les dades recullen que, durant el darrer any, el tancament nocturn dels CAP a la Selva interior va suposar un estalvi de 1.175.062 euros. I pel que fa a la Selva marítima, la reducció de la despesa va ser de 660.751,17 euros. Entre els llocs on la reordenació ha permès reduir més la factura es troben els CAP de Blanes (308.875,18 euros), el de Sils (201.170 euros), el de Vidreres (193.725 euros) i els de Lloret i Tossa (351.876 euros entre tots dos).

De totes maneres, l'aplicació de la mesura també s'ha traduït en un increment dels costos al PAC de Santa Coloma de Farners (225.586 euros) i a l'Hospital Comarcal de la Selva (267.168 euros). Aquestes quantitats fan referència, sobretot, al fet que, durant la matinada, Salut ha reforçat les plantilles amb quatre metges, dues infermeres i un zelador. Per això, l'estalvi real que s'ha aconseguit aquest passat 2011 amb la reordenació de l'atenció als CAP de la Selva ascendeix a 1.343.059euros. Una dada fruit de restar els costos de reforç del personal amb la reducció de despesa que sumen tots els CAP.

594 urgències de nit ateses

L'estadística de Salut també revela que els diferents CAP de la Selva van atendre 594 urgències a la matinada -154 els d'interior, i 440 els marítims-. Entre les patologies més ateses hi havia còlics nefrítics, asmes o arítmies. De totes les urgències, en un 7,7% dels casos -en concret, 46- es va derivar el pacient a un hospital.

Per altra banda, ahir la diputada d'ERC per Girona, Carme Capdevila va presentar una proposta de resolució al Parlament reivindicant el retorn immediat dels serveis sanitaris que s'han eliminat a la Selva marítima i va donar suport a la Plataforma de Blanes que va presentar 12.000 firmes.