El sindicat Aspepc·SPS vol que el rebuig a les retallades del Govern en ensenyament prenguin formes diferents a manifestacions i concentracions o a lemes escrits en cartells i pancartes. Amb aquest objectiu, la formació ha iniciat una campanya que insta professors i claustres a participar en una mena de vaga de zel que contempli "mesures de resistència" contra qualsevol feina que vagi més enllà de les seves obligacions.

Aquest sindicat de Secundària afirma que "s'ha acabat la bona fe de tapar-li les vergonyes a l'Administració amb una feina que tampoc ens agraeix ni ens paga" i proposa als docents una sèrie de "mesures de resistència activa i passiva", la majoria d'elles relacionades amb tasques que solen encarregar-los encara que no els corresponguin.

Només dintre de l'horari

La negativa a assumir gestions administratives que no els pertoquen -com les relacionades amb la preinscripció i la matriculació, certificacions o correspondència- és una de les accions aconsellades pel sindicat, el qual remarca que els docents "no tenim obligació de fer tot allò que no està en el nostre horari".

Aspepc·SPS també anima el professorat a deixar de vigilar les instal·lacions, els equipaments o el material dels instituts i de controlar els seus accessos, incloent-hi l'entrada i la sortida d'alumnes; a més de no atendre el telèfon ni fer encàrrecs com, per exemple, anar a l'oficina de correus o al banc per recollir els diners d'una excursió.

Una altra mesura de pressió plantejada pel sindicat als docents consisteix en negar-se a programar excursions i sortides, així com a no concertar visites de pares o d'altre tipus fora de les hores que tenen fixades per estar a l'institut.

Aquest paquet d'iniciatives també contempla assistir només a les reunions obligatòries i convocades de manera adequada, cosa que vol dir dintre de l'horari del centre -per tant, s'exclourien jornades de portes obertes organitzades en dissabte- i amb 48 hores d'antelació. També se suggereix no participar en cap activitat que suposi dedicar-hi més de 9 hores de feina diària o posar-s'hi abans que n'hagin passat 12 des que es va acabar de treballar el dia anterior. I demanar per escrit qualsevol ordre que es consideri abusiva.

No intervenir en conflictes

Però les idees de "resistència" a la política del Departament no acaben aquí, ja que Aspepc·SPS també llença la possibilitat de reduir el nombre de tasques encomanades als alumnes de manera proporcional a l'augment de càrrega lectiva per part d'Ensenyament. Encara relacionat amb els estudiants, el sindicat recomana al professorat que derivi a la direcció de l'institut qualsevol conflicte que sorgeixi entre els joves.

Aspepc·SPS -amb 5 representants a la Junta de Personal docent no universitari de Girona- aprofita per demanar als docents que reclamin públicament la jornada continuada a secundària, d'acord amb una de les principals reivindicacion del sindicat.

Pel que fa als claustres dels instituts, la formació també els anima a exigir la consideració d'autoritat pública del professorat i a establir "un reglament disciplinari seriós, que garanteixi la dignitat i la seguretat en les condicions de treball dels docents".