Roses serà seu el 2012 de fins a deu competicions d'alt nivell de vela amb l'objectiu de convertir-se en un referent a nivell nacional d'aquest esport i atreure turisme a aquesta localitat de l'Alt Empordà durant tot l'any.

"Volem ser el punt de referència nacional de la navegació a vela, especialment de vela lleugera", ha dit avui en declaracions a Efe l'alcalde de Roses, Carles Pàramo.

L'organització de tots aquests esdeveniments costarà al municipi uns 240.000 euros, encara que es calcula que els mateixos reportaran uns ingressos d'entre 1,5 i 2 milions d'euros, segons que ha explicat a Efe el president de l'Estació Nàutica de Roses, Miquel Gotanegra.

"Parlem de mobilitzar uns 4.000 regatistes en les diferents especialitats i prop de 2.000 acompanyants, cosa que suposarà de 12.000 a 15.000 pernoctacions, calculant una despesa mitjana d'entre 100 i 150 euros per persona i dia", ha apuntat Gotanegra.

El 2012, Roses acollirà la Setmana Catalana de Vela, el Campionat d'Europa 29rXX, el Campionat del Món Eslàlom Windsurf Femení, una etapa del Campionat d'Europa Eslàlom Windsurf Masculí, el Tour de França de Vela, Campionat de Catalunya de Llagut, Campionat de Catalunya de Làser std., el To Be Láser Master i el campionat d'Europa Làser Màsters.

Totes aquestes cites tindran lloc en temporada baixa excepte una -el Tour de França de Vela, que se celebra al juliol-, pel que aconseguiran atreure visitants tot l'any i a més aconseguir que el municipi s'especialitzi en un sector turístic més concret per ser més competitiu.

El projecte s'ha desenvolupat amb la col·laboració de l'Estació Nàutica, l'Ajuntament i el Grup d'Esports Nàutics.

L'alcalde ha destacat a més l'aposta del seu Ajuntament, malgrat la crisi, en iniciatives que com aquesta serveixin per potenciar el turisme com a motor econòmic del poble, allargar la temporada d'obertura dels diferents establiments i donar a conèixer Roses com a destí.

Es calcula que les despeses d'organització es cobriran íntegrament amb les inscripcions (32%), l'explotació dels espais i les vendes (11%), patrocinis privats (40%) i aportació pública (17%).

Roses ja va organitzar dos esdeveniments del més alt nivell de vela el 2007 -una etapa del Tour de França a vela i el Mundial de Làser- i si l'experiència del 2012 és satisfactòria apostaran per seguir sent seu d'aquestes trobades en els anys venidors