El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) assegura en una interloctòria de l'octubre passat que el cànon de transvasament d'aigua que paga la urbanització d'Aiguaviva Park de Vidreres és il·legal. El jutge afirma que la quota "no podia aplicar-se" ja que una altra sentència prèvia del 2004 l'havia anul·lat i a més, la Comissió de Preus de Catalunya de la Generalitat va fer una resolució amb noves tarifes, el febrer de 2007.

En l'actualitat, l'empresa Riera de Cabanyes Companyia d'aigües SA estaria cobrant en concepte d'aquest transvasament, segons els veïns, 17,51 euros. Una quantitat que no només pagarien els veïns d'aquesta urbanització de Vidreres sinó també de cinc més, dues de Lloret -Mont Lloret i Lloret Residencial- i tres més de Vidreres -Torrefortuna, Puigventós i la Goba-.

Davant d'aquesta interlocutòria del TSJC, veïns d'aquestes àrees residencials tenen la intenció de denunciar a l'empresa subministradora de l'aigua a les seves cases per poder recuperar els diners que han estat pagant el transvasament durant anys.

Una xifra que com destaquen el president de Lloret Residencial, Rafel Furné i el de l'Associació de veïns d'Aiguaviva Parc Alfons Cabrera podria assolir "uns cinc milions d'euros". Quantitat que comptabilitzen fixant-se en què alguns veïns ja es van connectar a la xarxa el 1998 i hi ha més de 3.000 famílies abonades ara, diuen.

Per cobrar aquests diners, tal i com assenyala l'interlocutòria del jutge del TSJC cal que els veïns es dirigeixin a la Jurisdicció civil i serà aquesta, qui atendrà les demandes i donarà les quantitats que els hagi d'abonar l'empresa. Per aquest motiu, el proper 10 de març organitzen al Casino de Vidreres una reunió on hi preveuen l'assistència de veïns de les sis urbanitzacions i allà, com destaca Cabrera, hi haurà la presència d'un advocat que assessorarà els veïns per tal de presentar, si no hi ha canvi, una demanda conjunta a la justícia civil contra l'empresa.

I és que com afirma Rafael Furné "els veïns portem molts anys lluitant i el què volem a Lloret és aigua municipal" ja que han tingut molts episodis de manca d'aigua durant els estius, cosa que ha provocat mobilitzacions veïnals i "cobrar tot els que se'ns deu". En el cas de Vidreres insten al fet que mentre no hi hagi una solució "l'Ajuntament expropiï els serveis d'aigua i es faci càrrec del subministrament", ressalta Cabrera.

Un altre aspecte que denuncien els veïns és que des que s'ha conegut aquesta interlocutòria del TJSC a la factura que arriba a les seves llars "en comptes de posar transvasament, s'ha canviat el nom d'aquest concepte per aigua en alta", relata Furné, que també critica que el jutge no vegi "mala fe per part de l'empresa".

Vidreres: a mans d'advocats

Des dels municipis afectats, l'alcalde de Vidreres Jordi Camps (CiU) destaca que va encarregar el desembre, un estudi jurídic per estudiar legalment la totalitat de la situació i "on quedin palesos els drets i obligacions de l'ajuntament i de la companyia, salvaguardant la continuïtat del subministrament vers els veïns abonats". I ressalta que un cop tingui l'informe, d'aquí uns quatre mesos, podran "prendre les decisions adients dintre la legalitat vigent". Pel què fa a l'ajuntament de Lloret, en tancar l'edició, no va respondre a les peticions d'aquest diari.

Des de l'empresa Riera Cabanyes Companyia d'aigues S.A., el director Marc Mallart afirma que "mai ha aplicat a Aiguaviva Park, ni a cap altra urbanitzacio la tarifa de trasvasament 18/98 anulada, de Juliol.1998 de 2.235 pessetes -transformada en euros, equivalent a 13,46 euros al mes-". I que per tant "qualsevol qüestió diferent allò sentenciat i l'auto referenciat seran els tribunals de justícia qui al seu dia si s'escau determinaran qualsevol possible discrepancia".

Finalment destaca que l'Ajuntament de Vidreres actua "amb bon criteri" fent l'encarrec jurídic per "establir les bases de qualsevol possible actuació". Un fet, remarca, que "cap consistori a Vidreres havia realitzat amb els 35 anys d'existencia d'Aiguaviva Park".