L'acomiadament de l'enginyer municipal de Tossa, Jaume Fabregat, no va ser improcedent. El Jutjat Social número 1 de Girona ha desestimat la demanda que aquest va interposar contra l'Ajuntament gestionat per CiU durant l'anterior mandat després que en un plenari es decidís prescindir d'aquesta plaça i extingir-la, cosa que va provocar el cessament immediat del tècnic municipal. Amb la ?desestimació de la demanda el jutge també absol l'ens municipal de tots els procediments formulats en contra seva. El cas encara es pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El cas de l'enginyer va ser motiu d'enfrontament entre l'anterior govern convergent i els partits de l'oposició -PSC i TU- després que aquests consideressin que l'acomiadament obeïa a interessos espuris com l'"assetjament laboral" o una "llista negra de personal innecessari" que res tenia a veure amb el seguiment d'una política d'estalvi.

Jaume Fabregat feia 18 anys que treballava a l'Ajuntament de Tossa quan se'l va cessar el 6 d'octubre de 2008 mitjançant un decret d'alcaldia. Els fets van passar pocs mesos després que el govern de CiU aprovés la modificació del pressupost prorrogat de la corporació en el que també es va acordar la supressió de la plaça d'enginyer municipal.

Un mes després de l'acomiadament, Fabregat va presentar una reclamació respecte el decret d'alcaldia però la Junta de Govern Local la va desestimar, cosa que el va conduir a interposar un recurs davant el Jutjat Contenciós-Administratiu de Girona, el qual el 12 de juliol de 2011 va fallar en contra seva.

Fonaments de la sentència

Per donar la raó a l'Ajuntament en aquest assumpte, el Jutjat Social número 1 exposa que l'enginyer, en comptes de presentar una demanda d'impugnació al comiat va presentar una demanda davant la jurisdicció social per tal que l'extinció de la relació laboral amb l'ens municipal es fes segons l'article 50.1 de l'Estatut dels Treballadors, cosa que se li va desestimar.

I és l'error de l'enginyer en la presentació de la demanda d'impugnació on rau la clau de volta de l'assumpte que, al seu torn, genera l'argument de pes que dóna la raó a l'ens municipal. Ell va atribuir el seu error a una confusió causada per l'Ajuntament quan li va indicar que davant la desestimació de la reclamació respecte al decret d'alcaldia que l'acomiadava podia acudir a la jurisdicció contenciós-administrativa. Però el jutge interpreta que l'Ajuntament no va induir al tècnic a error sinó que va ser ell qui va sol·licitar al jutjat social l'extinció de la relació laboral amb l'Ajuntament sense haver impugnat prèviament la decisió del plenari d'acomiadar-lo. De fet, el jutge deixa clar que la resolució impugnada per l'enginyer no va ser la del seu cessament sinó aquella per la qual es va aprovar la supressió de la seva plaça com a tècnic municipal.