Les obres d'ampliació del port de Blanes, que han suposat una inversió de més de 26 milions d'eurps, encaren la recta final amb els treballs d'urbanització de l'esplanada que s'ha guanyat al mar. Els operaris enllestiran aquesta darrera fase a principis d'abril i tota l'obra ja estarà a punt per Setmana Santa, coincidint amb l'arribada dels primers turistes.

El vicepresident de Ports de la Generalitat, Ricard Font va destacar ahir durant una vista que a més de garantir "la màxima seguretat" davant els temporals, l'obra ha permès "ordenar els espais per a cadascun dels diferents sectors" que hi conviuran: nàutica esportiva, pesca professional i creuers turístics. De tota la inversió, nou milions d'euros provenen de fons europeus.

A finals d'octubre de l'any passat, sis mesos per davant de les previsions, ja es va acabar la primera fase dels treballs d'aquesta ampliació del port blanenc, que va suposar una inversió de més de 24,3 milions i comprenia, sobretot, la construcció del nou dic de recer, de 595 metres de longitud.

La construcció d'aquest nou dic exterior, a més de resguardar el port dels embats del mar i els temporals, ha permès ampliar la dàrsena pesquera. A més, durant la primera fase de les obres, es va modificar el contradic per perllongar la bocana i es va construir un espigó de contenció de sorres amb l'objectiu de garantir l'estabilitat de la platja.

A finals de novembre, Ports de la Generalitat va engegar la segona fase dels treballs, que se centra en l'ampliació de la nova esplanada que s'ha guanyat al mar. Per portar-la a terme, s'han abocat més de 7.000 tones d'aglomerat a la zona i també s'han instal·lat gairebé 10 quilòmetres de tub de PVC per passar-hi els diferents serveis.

Ara, un cop acabi la pavimentació de l'esplanada, s'instal·larà l'enllumenat públic i els nous molls es dotaran de torretes d'electricitat i aigua potable. Després, els nous espais se senyalitzaran vertical i horitzontalment, i a l'esplanada s'hi pintaran els vials de circulació i les zones d'aparcament. Aquesta segona fase de l'ampliació suposa una inversió de dos milions d'euros i els encarregats de l'obra preveuen enllestir-la a principis d'abril. En total, els treballs d'ampliació hauran durat dos anys justos, ja que tota l'obra va començar al març del 2010.

Els sectors ben ordenants

Ricard Font, va destacar durant la visitat que hi haurà una zona destinada a la nàutica esportiva, una altra d'exclusiva per als vaixells de pesca, un pantalà flotant de 259 metres quadrats per a les arts menors i, una àrea per als vaixells turístics locals. I va afegir que es deixarà "un port segur i ben ordenat, hem aconseguit tots els objectius que perseguíem malgrat la situació de dificultats actuals i, fins i tot, hem guanyat terminis".

Per la seva banda, l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va ressaltar que l'ampliació s'ha fet "a escala de la població". A més, va recordar que les obres responen als criteris marcats i consensuats en el document del pla especial del port, aprovat de manera definitiva el desembre del 2006. Ricard Font també va avançar que, un cop finalitzin les obres, de moment "no hi ha previstes noves inversions importants als ports de la Costa Brava" a curt termini per a aquest 2012.