El Ministeri d'Educació ha derogat els nous temaris d'oposicions vigents tot just des del gener, i aprovats pocs dies abans de les eleccions estatals, argumentant raons "objectives" i d'"interès general" i ha restablint els anteriors "provisionalment".

Aquest fet perjudicarà especialment els nombrosos docents gironins i catalans amb intenció de presentar-se a les oposicions de professorat a Andalusia, ja que aquesta comunitat ha confirmat la convocatòria. Des dels sindicats assenyalaven que, en vistes de la manca de places a Catalunya, es pot produir un fenomen similar al que va passar fa uns anys amb la vinguda de docents del País Valencià -ja que llavors no s'hi convocaquen oposicions-.

Entre altres arguments, s'indica que la gran majoria de les comunitats han acceptat la "recomanació del Ministeri", que "va proposar no convocar" processos selectius aquest 2012 i acumular les places a l'oferta d'ocupació pública de 2013, prenent en consideració les restriccions pressupostàries i adduint raons d'"eficiència".

Según l'ordre ministerial publicada ahir al BOE, una altra circumstància que "desaconsella" la implantació és la intenció del Ministeri d'emprendre una "revisió" del sistema d'accés a la funció docent, que permeti atreure a la docència als millors professionals, primant el mèrit i la capacitat. En opinió del nou Ministeri del PP, la implantació de nous temaris introduiria un element d'"inestabilitat" en el sistema educatiu, que "perjudicaria" els interessos dels directament afectats.

Els sindicats van reaccionar amb "indignació", com la Federació d'Ensenyament de CCOO, i "preocupació", com FETE-UGT i CSI-F, mentre que Ustec·STEs ho va considerar "inadmissible" i ANPE va criticar el "desconcert" que causa la derogació. "Aquesta mesura és encara més greu -va dir CSI-F en una nota- perquè dijous passat els sindicats vam mantenir una reunió amb el subsecretari d'Educació, al Ministeri, i no ens va informar ni va insinuar el més mínim, quan tot indica que la decisió ja estava presa".

Algunes organitzacions de treballadors de l'ensenyament públic ja van criticar el moment i la manera que el Govern anterior va publicar els nous temaris, però CCOO creu que el canvi d'ara és un "error" que causa "incertesa" i un "greu perjudici als opositors", perquè els suposa despeses i un temps dedicat a preparar-se uns temaris que ara no tenen validesa.

L'últim canvi dels socialistes

El Ministeri d'Educació va publicar al novembre, quan governaven els socialistes, els nous temaris per a l'ingrés i adquisició de noves especialitats dels cossos de mestres, professors de Secundària i FP i d'Escoles Oficials d'Idiomes, que substituïen als vigents durant 18 anys en la majoria de casos. Aquests serien obligatoris en les oposicions de professorat que es convoquessin a partir de l'1 de gener de 2012. La renovació dels temes era una necessitat després de l'aprovació de la Llei Orgànica d'Educació (LOE), de 2006, que va introduir l'ensenyament de continguts i matèries nous -segons van argumentar llavors fonts ministerials.