L'Ajuntament de Banyoles ha rebutjat de manera oficial l'encariment de l'Impost de Béns Immobles (IBI) fixat pel govern de l'Estat, donant suport unànime a una proposta presentada per ICV a l'últim ple municipal.

La moció consensuada per tots els grups qualifica aquesta pujada de l'IBI com una vulneració de l'autonomia local dels municipis i considera que la seva decisió unilateral de la mesura "dificulta als municipis la capacitat de modular l'impost", a més de suposar una "càrrega sobre moltes famílies que ja estan passant dificultats econòmiques".

El portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds-Independents de Banyoles, Joan Luengo, va manifestar -segons Ràdio Banyoles- que la pujada del 10% proposada per l'Estat, sumada a la puja del 4,2% aprovada per l'Ajuntament de Banyoles, representarà un increment del 14,2% a la ciutat.

El text original d'ICV, que es va modificar per tal de consensuar-lo, preveia bonificacions del 5% en les quotes en els rebuts domiciliats o que anticipin pagaments de l'IBI. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va reconèixer una vulneració de la competència municipal en la mesura del govern de l'Estat, ja que assegura que aquest podia pujar la base imposable i no el tipus. Noguer va detallar que l'Ajuntament de Banyoles en feia prou amb el 4,2% aprovat per al seu equilibri econòmic financer-d'acord amb la mateixa emissora-. El consistori va demanar a l'Associació Catalana de Municipis poder descarregar aquest 4,2% dels ciutadans. La mateixa moció proposava destinar l'augment no pressupostat de l'IBI, en el pressupost del 2012, de forma prioritària a les polítiques socials i traslladar l'acord al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, la Direcció General d'Administració Local de la Generalitat, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

D'altra banda, el mateix ple va donar suport a la petició d'independència de Medinyà, atenent una petició de l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis.