És el frau a l'administració pública més popular en els darrers temps, segons apunten des del Cos Nacional de Policia (CNP). Empreses fantasma que no es dediquen a cap activitat i que sovint estan donades d'alta mitjançant documents falsos o una identitat manllevada i que contracten gent perquè aquests puguin accedir, una vegada acomiadats, al cobrament del subsidi d'atur. Els contractats entreguen a l'empresa els diners que la societat hauria de pagar per la seva cotització a la Seguretat Social, però aquests pagaments no arriben mai a l'administració sinó que es queden a les butxaques dels propietaris reals de les empreses. El CNP investiga ara nombroses altes laborals fraudulentes registrades entre la població magrebina del Baix Empordà, que s'han tramitat a través d'empreses sense activitat reconeguda domiciliades a Granollers.

Però avui s'estan a Granollers i demà poden estar domiciliades a qualsevol altre indret, explica l'inspector cap de la Brigada d'Estrangeria del CNP a Girona Antonio Bragado. " Quan sospiten que se'ls ha detectat perquè ja han fet moltes altes i molts acomiadaments obren una altra empresa que, normalment, és fantasma i molt difícil d'investigar, ja que estan donades d'alta amb documentació falsa o amb gent de palla que, en la majoria de les ocasions, ni tan sols sap que és titular d'una empresa". D'aquesta manera, a més de les infraccions administratives que es deriven de no pagar les cotitzacions a la Seguretat Social dels seus treballadors, a aquest afer s'hi sumen probables delictes com els de falsificació documental i afavoriment de la immigració il·legal.

L'import total defraudat a la Seguretat Social no està clar, admet Bragado, que alerta a més que en cas que l'administració detecti que s'han pagat subsidis d'atur tramitats de manera irregular, es podria demanar als interessats que els retornin. La investigació està comandada per la Unitat Contra les Xarxes d'Immigració i Falsificació (UCRIF) del CNP.