L'Ajuntament de Ripoll, en el darrer ple, va aprovar una nova ordenança reguladora de tinença d'animals, que preveu un increment de les sancions amb multes des de 60,10 fins a 400 euros. Segons l'Ajuntament, ara, hi ha 8 expedients sancionadors oberts. La nova normativa s'ha establert amb l'objectiu de regular les mesures de protecció i de tinença d'animals per la seva convivència amb humans. També, regulen el comerç, la protecció i el tractament d'animals domèstics i de companyia.

La intenció, segons afirma l'Ajuntament "no és recaptar més ingresos, sinó controlar i regular estrictament el compliment de l'ordenança, tant pel que fa a la tinença d'animals perillosos, com pel problema ja atàvic dels excrements canins a la via pública". Aquest darrer és un tema recurrent en la història recent del municipi, però que, malgrat les reiterades imposicions de sancions impulsades per l'Ajuntament, mai s'ha obtingut una solució definitiva.

Entre altres disposicions la nova normativa impedeix tenir els animals en un vehicle estacionat per un període superior als trenta minuts, obliga els propietaris a portar una placa identificadora on ha de constar el número censal que atorga l'Ajuntament en el moment del registre, i prohibeix que els animals orinin a les façanes d'edificis o voreres. Les normes estableixen la part inferior de la vorada de la vorera o els escocells dels arbres com punts, on els animals poden fer les necessitats.

També es prohibeix raspallar-los o rentar-los en espais públics. L'ordenança estableix també disposicions per a animals salvatges urbans, animals exòtics i gossos potencialment perillosos.