L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no té prou pressupost per afrontar la neteja de les rieres brutes. Així ho reconeix l'Agència en una carta enviada a diversos municipis que estaven pendents d'aquestes actuacions de manteniment de lleres. L'ACA assegura que l'actual situació econòmica i financera no permet mantenir el ritme d'activitats previst inicialment i que està elaborant un pla de reequilibri per poder complir les seves funcions.

Durant la presentació dels pressupostos del departament de Territori i Sostenibilitat el conseller Lluís Recoder va situar el deute de l'organisme en més de 1.100 milions d'euros l'any 2010. A més, fins que no s'aprovin els pressupostos de la Generalitat, l'ACA no podrà precisar quina partida podrà destinar a la neteja de rieres. Com a solució, l'Agència proposa als ajuntaments afectats que siguin ells o els particulars afectats qui netegi les rieres. Aquestes actuacions han de tenir l'aval de l'ACA o es penalitzaran amb una multa.

Tot i això, l'Agència assegura que l'actual situació no implica aturar totalment les obres, sinó que seran molt més selectius i estan buscant les més prioritàries. Entre 2006 i 2010 va destinar més de 4 milions d'euros a 400 actuacions per mantenir i netejar les lleres de la província de Girona, i el 2011 va donar llum verda a 91 obres realitzades per ajuntaments i particulars, segons dades proporcionades per l'ACA.

Un dels ajuntaments afectats és Sils, que tenia compromesa la finalització de la neteja d'una riera començada l'any 2009. De moment podran mantenir la part ja efectuada, però no tenen prou pressupost per afrontar la neteja del tram final, assegura l'alcade. Martí Nogué. També algunes associacions de veïns de la vila s'han queixat a l'ACA per la situació de les lleres i reclamen l'actuació de l'Agència. Altres pobles de la comarca de la Selva, com Blanes, també s'han vist afectats pel retard en les actuacions de l'ACA.

A l'Alt Empordà, preocupen sobretot les rieres del riu Muga. En algunes fins i tot hi ha arbres al mig de les lleres, i no s'han netejat, tot i que ja fa temps que ho han demanat a l'ACA, segons l'alcalde de Castelló d'Empúries i president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí. Aquesta comarca va patir els efectes de les pluges del desembre de l'any passat, que van fer desbordar alguns rius i van provocar danys en els conreus de la zona.

Els retards de l'ACA també afecten el Baix Empordà. Vall-Llobrega ha reclamat diverses vegades la neteja de la riera que creua el polígon industrial del poble. Fa dos anys que no es realitza cap actuació de manteniment i està bruta i plena de canyes, segons l'alcade, Rufino Guirado. Davant les nevades de la setmana passada, l'Agència va fer algunes obres al poble, però no va tocar aquesta llera. "Esperem que no passi res", va desitjar l'alcalde de la localitat empordanesa.