La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté activada l'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per l'onada de fred i ha activat la fase d'alerta del pla d'emergències per nevades Neucat arran dels avisos del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i les afectacions que se'n poden derivar, a partir d'aquesta matinada i demà al matí. Es preveuen nevades importants a la vessant nord del Pirineu que s'aniran desplaçant cap el nord-est de Catalunya. Pel que fa el fred, encara es poden produir glaçades generals i temperatures sota zero, tot i que la tendència és que es vagin recuperant al llarg de la setmana. Amb tot, es pot mantenir fins dimecres 15 de gener.

De fet, encara hi ha possibilitats d'arribar a temperatures molt inferiors a les mínimes més habituals. Les comarques afectades per l'avís de risc meteorològic per l'onada de fred són l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, l'Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Berguedà, la Cerdanya, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Garrotxa, el Gironès, el Maresme, la Noguera, Osona, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d'Urgell, el Pla de l'Estany, el Ripollès, la Segarra, el Segrià, la Selva, el Solsonès, l'Urgell, la Vall d'Aran i el Vallès Oriental.

Pel que fa les nevades, les afectacions que se'n poden derivar a partir d'aquesta matinada i demà al matí ha obligat a activar l'alerta del Neucat. Es preveuen nevades importants a la vessant nord del Pirineu que s'aniran desplaçant cap el nord-est de Catalunya.

La propera matinada s'intensificarà el risc de nevades des de les comarques de l'extrem nord-oest, extenent-se cap a l'est, arribant a la costa i prelitoral de Girona. A partir de la tarda, la previsió indica que les precipitacions de neu es retiren de l'est, mantenint-se només al nord-oest.

L'avís de Nivell 2 que afecta sobre tot la Vall d'Aran i en menor mesura el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, des de les 19.00 hores d'avui fins les 07.00 de demà, indica que es poden acumular gruixos de neu superiors als 20 cm a cotes superiors a 600 m i que a partir dels 1.500 m. poden arribar als 40 cm i en el que es pot donar el fenomen del torb.

L'avís de Nivell 1 es dóna per acumulacions de gruixos superiors als 2 cm a cotes superiors als 400 m. Les nevades, a partir de demà al matí, s'aniran desplaçant cap a l'est de Catalunya. A l'extrem nord-est de Catalunya les precipitacions seran en forma de ruixats dispersos i la cota de neu pot baixar puntualment fins als 200 m. Al Pirineu seran febles i intermitents i es podrà produir el fenomen del torb. Al vessant nord de la serralada la nevada serà continuada i moderada.

Les comarques afectades pel risc de nevades són: Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Osona, Garrotxa, Selva, Gironès, Baix Empordà, Pla de l'Estany i l'Alt Empordà.