L'Ajuntament de Blanes ja té a punt el Pla Local d'Habitatge per als propers anys. El consistori està acabant els tràmits perquè sigui una realitat i es marca dos principals eixos del document, que seran el foment del lloguer i donar incentius per a la rehabilitació dels habitatges. I també la creació del Servei Municipal d'Habitatge, que aglutinarà tots els assessoraments relacionats amb aquest àmbit.

El Pla Local d'Habitatge és el document tècnic que defineix i concreta les actuacions a promoure pel govern de l'Ajuntament de Blanes per als propers 5-7 anys. Aquest full de ruta parteix de l'anàlisi prèvia de la situació de l'habitatge, les condicions socials i econòmiques de la població, el seu mercat, el planejament urbanístic existent i l'organització municipal. Per a la redacció del Pla s'han fet dues jornades participatives. La primera es va fer el passat novembre, i la segona divendres passat. Ara, després de recollir les opinions i aportacions de diversos sectors implicats, el document seguirà els tràmits, s'aprovarà a la Junta de Govern Local del proper dia 16, i es ratificarà finalment al Ple Municipal d'aquest mes.

Entre els objectius que s'ha marcat treballar durant els propers anys el nou Pla Local d'Habitatge, l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, en va destacar principalment dos: fomentar el lloguer i buscar incentius per a la rehabilitació dels habitatges. Per aconseguir aquests i altres objectius es posarà en marxa el Servei Municipal d'Habitatge, el punt de partida del qual és la Borsa Jove d'Habitatge que funciona a Blanes des de 2006. Aquest servei actua de mitjancer entre els joves que cerquen un pis de lloguer accessible econòmicament i els propietaris, que tenen més garanties que els seus llogaters compliran amb els pagaments.

"Ara volem fer un pas més: avançar cap al Servei Municipal de l'Habitatge que inclogui també d'altres aspectes, com per exemple l'assessorament pels temes relacionats amb els desnonaments en no poder pagar les hipoteques, o bé fomentar la rehabilitació dels habitatges", va explicar Marigó.

Un altre dels aspectes que es treballaran serà mitjançar amb totes aquelles entitats bancàries, empreses i promotores que tenen habitatges desocupats al municipi perquè es puguin llogar a un preu assequible. Igualment, també es posarà especial atenció a regular la pràctica fraudulenta d'alguns propietaris que lloguen els seus pisos sense declarar aquesta activitat econòmica, o bé vigilar el compliment dels requisits que han de tenir els habitatges turístics. A Blanes hi ha 450 apartaments declarats com a turístics i, a la pràctica, se sap que n'hi ha molts més amb aquest ús.