El nivell de l'alumnat que acaba la secundària obligatòria es podrà valorar d'aquí a un mes i mig, quan el Departament d'Ensenyament faci públics els resultats de la primera avaluació de quart curs d'ESO, a la qual se sotmeten -ahir i avui- 6.903 estudiants gironins de centres públics, privats i concertats. A tot Catalunya, 64.303 alumnes fan les proves.

La realització de les proves ha mobilitzat 270 professors externs al centre que els ha tocat controlar, igual que els 135 docents -experts en les especialitats que s'examinen- que les corregiran.

Amb més de 1.200 estudiants de quart d'ESO, la ciutat de Girona concentra el gruix dels joves que ahir van començar a examinar-se de llengua catalana i matemàtiques, i aquest matí ho fan de castellà i anglès; una xifra similar a la de l'Alt Empordà, mentre que a la Cerdanya i el Ripollès sumen 286 alumnes. Les proves es fan a les dues primeres hores del matí i de manera simultània a tot el país.

Controlat per inspectors

Per a aquesta avaluació externa del final de l'ESO, els Serveis territorials d'Ensenyament a Girona han dividit la demarcació en 9 tribunals o comissions, presidides per un inspector responsable de controlar l'execucio de les proves: l'Alt Empordà, amb seu a Figueres; a la Bisbal pel que fa al Baix Empordà; a Puigcerdà i Ripoll, per a la comissió de la Cerdanya i el Ripollès; a Olot, per a la Garrotxa; a Banyoles, per al Pla de l'Estany; a Santa Coloma de Farners pel que fa a la Selva interior i a Blanes a la Selva marítima, que inclou Vidreres a més de Lloret de Mar, Tossa de Mar i Blanes; i, a causa del gran nombre d'alumnes, la ciutat de Girona constitueix una comissió específica, mentre que la resta del Gironès en forma una altra.

La correció es durà a terme mitjançant un aplicatiu informàtic i el resultat es farà públic abans de Setmana Santa.

El director dels Serveis territorials del Departament d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va explicar que s'ha escollit aquesta data tant perquè la Conselleria conegui el funcionament del sistema educatiu, com perquè cada centre tingui eines de valoració i "una base per veure punts forts i febles", quan porti diverses promocions.

El contingut dels exàmens que serviran al Departament d'Ensenyament de la Generalitat per valorar el nivell de l'alumnat en acabar l'ESO és secret, igual que a la selectivitat, i només es fa públic un cop s'han realitzat. Així, poc després de les 12 del migdia d'ahir, el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu van penjar al seu web les proves de competència lingüística en llengua catalana i en màtemàtica -tal com farà avui amb les de llengua castellana i estrangera, fonamentalment anglesa.

En l'estrena de la prova de llengua catalana, els estudiants de Secundària van haver d'escollir entre un text sobre fotografia i un article periodístic de Josep Maria Espinàs, titulat "La sempre discutida propina", a partir dels quals van haver de respondre diverses preguntes de comprensió lectora. L'examen es va completar amb una redacció d'entre 10 i 15 línies.

Pel que fa a l'avaluació de les competències bàsiques en matemàtiques, estructurada en deu activitats diferents; amb les quals es van plantejar als alumnes diferents problemes i exercicis de càlcul, aritmètica, estadística o geometria, entre d'altres. p.t.v. girona