Les intenses pluges van trencar part de la riera, que va patir fissures a les parets i als forjats per la part superior.Alguns dels desperfectes i una gran fissura a la riera de Joaquim Ruyra en una imatge de novembre.Una altra imatge de riera on es pot veure part del forjat fet malbé.El forjat de la riera sense el formigó que el recobreix des de prop.

Blanes ha calculat que necessitarà 1,2 milions d'euros per reparar totalment el tram de la riera de la rambla Joaquim Ruyra que va quedar greument afectat per les pluges de la tardor. El consistori ha acabat el projecte bàsic d'arranjament, que preveu reconstruir integralment el tram de la riera afectat. L'alcalde va anunciar ahir, però, que l'Ajuntament no podrà fer-se'n càrrec tot sol i que fins que no hi hagi el finançament suficient i es faci la remodelació, aquest tram de riera quedarà tallat al trànsit. L'inici dels treballs, segons va destacar l'alcalde, es podrien allargar molt probablement fins al 2013.

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va anunciar ahir que les obres de seguretat per consolidar l'edifici descalçat es donen per finalitzades. Va indicar, a més, que ara els tècnics estan reparant des de dimarts unes fissures que s'han detectat al terra de la riera i en alguns forjats, sota de la rambla i al carrer Anselm Clavé. El cost total de totes aquestes obres, més l'allotjament dels veïns, ha estat d'uns 500.000 euros. Amb aquestes obres, però, no n'hi ha prou, ja que segons el consistori caldrà refer integralment el tram afectat.

En aquest sentit, segons va apuntar l'alcalde, el projecte per reparar la riera té un cost d'1,2 milions d'euros, tot i que aquest preu podria baixar durant el procés de licitació. Ara mateix, però, l'Ajuntament no es pot fer càrrec d'aquest cost i està negociant amb l'ACA. L'alcalde va detallar que l'Ajuntament i l'ACA van signar un conveni que preveia algunes inversions per valor de 5,9 milions d'euros per garantir l'aigua potable al municipi com a compensació pel fet que Blanes acull una planta dessalinitzadora. Ara, doncs, des del consistori estan treballant amb l'Agència per tal de "redreçar les prioritats" de les inversions. El consistori vol que l'ACA destini part d'aquests diners en pagar el projecte de millora de la riera i els 500.000 euros que Blanes ja ha gastat per consolidar l'edifici, ja que considera que les altres inversions són "importants, però no prioritàries". El projecte bàsic elaborat per l'Ajuntament preveu aixecar els 30 metres del tram de carrer afectat, reconstruir el tub i fer una sèrie de micropilotatges per assegurar-ho tot. Finalment, l'alcalde va destacar que la part de la riera que es va trencar estava entremig de la més antiga, dels anys 60, i la que es va fer no fa gaires anys.

Pel que fa a terminis, l'inici de les obres es podrien allargar més enllà de 2013. "Veig molt difícil que les obres puguin començar abans d'acabar aquest any", va reconèixer Marigó, que va explicar que la tramitació del projecte "ja és llarga", després s'haurà de fer la licitació i paral·lelament la qüestió del finançament. En aquest sentit, l'alcalde va destacar que l'ACA els ha dit que per pressupost gairebé segur que no es farà el 2012.

Segons va explicar Marigó, un estudi del consistori confirma que aquest tram de 30 metres pot suportar el pas dels vianants però recomana evitar les vibracions i el pes de vehicles. "No ens la volem jugar", va afirmar. Per això, la rambla Joaquim Ruyra estarà tancada al trànsit rodat fins que es pugui reparar la riera. "Això ens comporta un problema monumental de trànsit", va manifestar l'alcalde, que va afegir que ja estan treballant en alternatives, com canviar la direcció d'alguns carrers.

"Més segur que la resta"

Per altra banda, Marigó va voler destacar que els veïns estan tranquils i que han mantingut trobades periòdiques amb ells durant tot el procés per anar relatant les novetats. A més, va assenyalar que després de les obres l'edifici és molt segur. "Aquell carrer no té perill, l'edifici ara és més segur que qualsevol altre de la rambla", va destacar Marigó.