Blanes va aprovar ahir amb els vots de PSC, CiU i PP l'eliminació del registre municipal de parelles de fet en considerar que el nou codi civil ja regula aquestes unions. Segons va argumentar el govern, la creació d'aquest registre ha quedat superada per la legislació vigent, ja que ja hi ha altres mecanismes per oficialitzar aquestes unions, com és tenir un fill en comú, viure dos anys en el mateix domicili o formalitzar-ho al notari.

De fet, el cas de Blanes no és únic, diversos ajuntaments de la demarcació de Girona han estat adoptant en els darrers mesos la mesura d'eliminar el registre o estan sent especialment escrupolosos a l'hora d'aplicar la llei per evitar que alguns immigrants utilitzin aquest tipus d'unions de forma fraudulenta per iniciar els tràmits per regularitzar la situació al país. Aquest darrer punt també es recull en el text aprovat, ja que segons es pot llegir la policia i la Guàrdia Civil va aconsellar als ajuntaments introduir més condicions a la regulació per temes d'estrangeria.

El grup d'ICV-EUiA, que hi va votar en contra, va mostrar el seu rebuig a l'eliminació del registre, perquè considera que treure'l és un "retrocés democràtic" i pot suposar un perjudici, perquè el fet d'anar al notari té un cost que el registre no tenia. El regidor de CiU, Joaquim Torrecillas, va assegurar que és un registre que "no cal" i va felicitar els tècnics per eliminar-lo. El portaveu del PP, Salvador Tordera, va afirmar que fer el servei era una "duplicitat".

A més, els grups van aprovar per unanimitat una moció d'ICV-EUiA on es demana a la Generalitat que retorni el deute de 3,3 milions d'euros que té amb l'Ajuntament de Blanes. El text també sol·licita al Govern que elabori un calendari de pagament d'aquests deutes amb els ajuntaments i, si cal, que demani un crèdit per fer front als pagaments. En un primer moment, EUiA havia apuntat que el deute era d'1,7 milions, però el govern va actualitzar ahir les dades i la xifra va arribar als 3,3 milions de deute a 31 de gerner.

Per altra banda, l'Ajuntament va aprovar per unanimitat un plec de clàusules per la concessió dels quioscos de gelats al passeig. El cànon de sortida és de 141.000 euros per deu "xiringuitos". Alguns grups -EUiA i CiU- van apuntar que el preu de sortida era massa alt. Finalment, el PSC i el PP van tombar una altra moció d'ICV-EUiA que instava a crear un servei municipal d'intermediació hipotecària, amb el qual s'ajudés a les famílies a negociar amb els bancs i evitar els desnonaments. El PSC va justificar el vot en contra afirmant que ja hi ha el Pla d'Habitatge que preveu la intermediació i que el consistori no pot assumir nous costos.