Els estudiants de Vilafant que el curs que ve hauran de començar el batllixerat no podran fer-ho a l'institut de la població. Segons ha explicat l'alcaldessa del municipi, Consol Cantenys (PSC), s'havien completat tota l'etapa d'ESO i Educació s'havia compromès a instaurar-hi les línies no obligatòries el curs 2012-2013 però "per raons pressupostàries" no serà possible. Els alumnes hauran de desplaçar-se a Figueres i, en aquests moments, el Departament està estudiant si els agrupa a tots en un institut o els reparteix ja que el centre de Vilafant no compta amb cap IES al qual estigui adscrit.

"Des de l'institut, el consistori i els pares ens sentim en desavantatge amb la resta de centres i no estem d'acord que no es faci el curs vinent", assegura l'alcaldessa. L'IES, que va ser reivindicat durant molts anys, ha completat ara tota l'etapa d'ESO i en aquests moments compta amb uns 225 alumnes repartits en quatre grups de 1r d'ESO, tres de 2n, dos de 3r i dos més de 4rt. Cantenys explica que són una cinquantena d'alumnes els que el curs vinent s'hauran de desplaçar a fer el batxillerat a la ciutat veïna perquè acaben el cicle i l'educació postobligatòria no s'hi implantarà. "Ens ho van comunicar oficialment al gener, tot i que ens ho havien dit extraoficialment al desembre", explica.

"Ara tenim els mòduls plens i ens van dir que per posar una sola línia de batxillerat necessitarien instal·lar un nou barracó i, almenys, tres professors més i no hi ha diners per fer-ho", afegeix Cantenys. L'alcaldessa critica aquesta situació i diu que en les properes setmanes els hauran de dir què passarà amb aquests joves. "Estan estudiant com els ubiquen però no és just que fins l'últim moment no ho puguin saber", insisteix.

Catenys diu que en un principi els van dir que l'ampliació no es podria fer fins de cares al curs 2015-2016 però diu que, arran de les darreres converses, esperen que això pugui avançar-se un any. "Els estem intentant fer entendre que hi havia un compromís, que mai ens van dir que no hi hauria continuïtat i que amb les dades d'augment d'escolarització necessitem aquesta oferta" assegura.

Una llarga espera

L'institut de Vilafant es va posar en marxa l'any 2009 però la seva reivindicació es remunta a l'any 2003 quan un grup de pares i mares de diferents escoles van decidir unir-se amb l'objectiu d'aconseguir que el Departament d'Ensenyament revisés el mapa escolar de la comarca i construís un institut de secundària al municipi.

Aleshores, es va dur a terme una recollida de signatures i va formar la Plataforma Pro-Institut de Vilafant, formada per AMPA de les escoles de Navata, Lladó, ?Vilanant, Cistella, Borrassà, Avinyonet de Puigventós, Ordis, Sant Llogaia i ?Vilafant. Insistien que el ?creixement de les poblacions feia inevitable que es massifiquessin els centres de Figueres i asseguraven que ?calia millorar la mobilitat urbana.

El 2004, van presentar més de 1.000 signatures a Ensenyament i, el 2005, el canvi en la composició dels membres del Consell Escolar Municipal i el seu reglament, es va aconseguir que l'institut de Vilafant fós un dels objectius.

Un any després, es va presentar el Pla d'Actuació Escolar de Vilfant, on es plantejaven dos possibles terrenys per ubicar-lo. Finalment, el 2008 es feia públic que el centre començaria el curs següent amb dies línies de 1r d'ESO en mòduls prefabricats.

Un cop es va posar en funcionament, el municipi va demanar al Govern català que derivés els escolars de set pobles al nou institut per tal de no haver-los de traslladar als centres de Figueres. L'aleshores alcaldessa, Pepi Comalda (CiU), va assegurar que tenint en compte que el municipi era cap d'àrea en temes de Salut o Serveis, també podien ser-ho en temes educatius.