L'afer de les càmeres de la comissaria de Tossa ja té una determinació en ferm. L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ApdCat) ha fet pública finalment la resolució de l'expedient sancionador que va obrir a l'Ajuntament de Tossa de Mar per haver utilitzat les vuit càmeres de la comissaria de la policia local per expedientar dos agents del cos per malparlar de càrrecs polítcs i el Cap de la policia. L'ApdCat estableix en la resolució, doncs, que l'antic equip de Govern va incórrer en tres infraccions greus i una de lleu i requereix a l'Ajuntament actual a fer una sèrie de modificacions per complir amb la normativa establerta. Com ja es va informar quan es va conèixer l'inici de l'expedient sancionador, però, en tractar-se d'una administració pública, l'ApdCat no aplicarà cap multa econòmica al consistori.

La resolució determina que l'Ajuntament "va vulnerar el principi de finalitat previst per haver tractat imatges i veus d'aquests policies per a una finalitat (la incoacció i fonamentació d'expedients disciplinaris) que és diferent a la prevista incialment de control d'accessos i seguretat". En concret, especifica que les gravacions per expedientar es van fer "sense el consentiment de la persona afectada i no se n'ha acreditat la concurrència d'una habilitació legal".

A més, l'Autoritat destaca de forma destacada dos elements que es van infringir en els enregistraments: l'ús del so i la gravació d'una de les càmeres que enfocava a la recepció, on hi treballava un dels policies. "Allò que resulta clarament desproporcionat és la captació de manera directa d'imatges del policia que realitza tasques a la recepció, així com imatges de la pantalla de l'ordinador d'aquest", es pot llegir en la resolució. També determina que no hi havia "elements objectius" per considerar que l'enregistrament de so resultés "necessari per a la finalitat prevista". I tilla aquest ús de "desproporcionat". Per altra banda, assegura que les infraccions van ser "continuades" o "permanents". I finalment, subratlla que es va incórrer en una infracció lleu per no informar correctament als cartells que hi havia les càmeres i que enregistraven veu.

El responsable de l'Agrupació de Policies Locals de CCOO, Àlex Duran, es va mostrar satisfet amb la resolució, però va lamentar que s'hagués hagut d'arribar al final, quan des del principi semblava "evident". "La valoració de l'Agrupació de policies locals és que la resolució s'ajusta a dret", va assegurar Duran. "Lamentem que s'hagi hagut d'arribar per una manca de diàleg de l'anterior govern, perquè ja se'ls va advertir que no era correcte", va afegir Duran. "El que ens va molestar va ser les moltes ganes que tenien d'expedientar a dos policies del cos", va concloure.

La resolució, però, va més enllà i insta l'Ajuntament a resoldre totes les infraccions, recollint que la majoria ja han estat modificades. En aquest sentit, l'alcaldessa va informar a Protecció de Dades que tenia la "voluntat" de resoldre la qüestió. Així, va informar que s'havia desactivat la funció d'enregistrament de veu de les càmeres, que els expedients dels policies s'han deixat sense efecte i que es revisaria l'orientació de les càmeres. En aquest darrer punt, l'Autoritat insta l'Ajuntament a acreditar que s'ha canviat aquesta orientació i a retocar els cartells.

En definitiva, la resolució deixa clar que l'anterior equip de govern va cometre tres infraccions greus i una de lleu en l'ús de les càmeres per expedientar els policies i requereix l'actual a solucionar-ho. A més, assegura que comunicarà la resolució al Síndic de Greuges i informa que contra aquesta l'Ajuntament pot interposar un recurs. Diari de Girona va intentar posar-se en contacte amb l'exalcaldessa, Imma Colom, però no va aconseguir trobar-la.