L'Ajuntament de Figueres obre la porta a estudiar si s'estableix alguna mena de conveni de cessió amb l'entitat que ha ocupat el Mas Torrent, de propietat municipal. L'alcalde, Santi Vila (CiU), va explicar que paral·lelament se ?se?gueix amb la via judicial però que s'ha demanat al grup que es constitueixi en una figura jurídica que els permeti poder negociar el projecte d'ús social que proposen. Malgrat això, el batlle ja ha alertat que es revisarà la seguretat de l'immoble i que si no garanteix els mínims, no es podrà tirar endavant.

"Aquest grup proposa un projecte que anomenen d'autogestió i que busca dinamitzar les activitats socials i oferir un espai de gestió. A nosaltres això no ens sembla una mala idea però els vam suggerir que convenia que s'establissin de manera formal per poder tenir una interlocució en condicions i, a partir d'aquí, negociar la possibilitat d'establir algun conveni per tal que el puguin utilitzar", va explicar Vila durant el ple. Ho va fer arran d'una pregunta del regidor, Diego Borrego (PP), que va criticar durament que el batlle es reunís amb aquest grup de persones que "han ocupat il·legalment aquest espai, quan hi ha entitats que tarden mesos a poder-se trobar amb vostè".

Vila va negar dificultats en les ?reu?nions i va insistir que calia establir un diàleg amb aquest col·lectiu. En aquest sentit, l'alcalde va afegir que no hi ha res tancat i que, paral·lelament, el consistori segueix amb els tràmits per la via judicial però que la seva intenció és poder arribar a algun tipus d'acord. Sempre i quan, va dir, aquestes persones segueixin els tràmits que els han marcat i que passen per registrar-se d'alguna manera. "Nosaltres creiem que en aquests moments aquest equipament municipal no és apte per ser utilitzat però ho objectivarem a través d'una visita i un informe dels nostres serveis tècnics que avali quines condicions té", va insistir.

El PP, en contra

El regidor de l'oposició, però, va denunciar que es facilités les coses a aquest col·lectiu i que, en canvi, "la resta de la gent hagi de pagar un lloguer o, fins i tot, hi hagi entitats que no tenen lloc on fer les seves tasques". A més, va afegir, "fins on jo sé, ocupar un immoble és il·legal i és un delicte". Vila, per la seva banda, va insistir en els tràmits legals però va precisar que "ens sembla positiu que hi hagi joves compromesos en un moment de gran desafecció política, encara que no sigui amb les idees que nosaltres tenim".

La regidora, Mireia Mata (ERC), va celebrar que el Govern municipal treballés per donar resposta a la demanda d'aquest col·lectiu però va acusar-lo de jugar a "la puta i la ramoneta" per mantenir també oberta la porta als jutjats. En aquest sentit, va assegurar que aquest col·lectiu està dotant aquest espai de la funció social que l'anterior regidora d'Educació, Yolanda Milán, va anunciar durant el passat mandat.

La polèmica va sorgir el passat mes de gener quan aquest grup va convocar la premsa per exposar les múltiples activitats que havien organitzat per posar en marxa aquest espai. Aleshores, van explicar que havien accedit a l'espai el mes d'agost passat amb l'objectiu de rehabilitar-lo i convertir-lo en un centre social obert a tothom i "autogestionat". Els impulsors van assegurar que comptaven amb el suport de diverses entitats de la comarca i van engegar el passat mes de febrer un conjunt d'actes de cap de setmana on van participar unes 300 persones. Després d'això, van afirmar que obririen l'espai a altres associacions que volguessin utilitzar-lo per fer-hi activitats i que estaven programant uns horaris per poder disposar de la clau. El consistori va insistir llavors que continuaven endavant amb els tràmits judicials per desallotjar-los.