El Consell Escolar de Catalunya ha comunicat al Departament d’Ensenyament la «incertesa» que li genera la seva reordenació de Secundària quan el Govern de l’Estat vol canviar el marc legal que regula aquest nivell educatiu. De fet, a la Conselleria que dirigeix Irene Rigau li consta aquesta voluntat i, per això, assegura que el curs vinent només tirarà endavant els canvis en àmbits en els quals té competències i congelarà la resta.

Entre els primers, el Departament situa l’augment d’hores de matemàtiques -una hora més a la setmana a segon i quart-, una assignatura nova per promoure l’emprenedoria entre l’alumnat i l’exigència d’un mínim de 10 estudiants per matèria optativa d’ESO.

Evitar el conflicte amb l’Estat

Ensenyament afirma que tirarà endavant la seva normativa, però remarca que només en allò que no entri en conflicte amb el Ministeri d’Educació. Pel que fa a la resta, quedarà a l'espera del que decideixi l’executiu del PP. En aquests moments, els serveis tècnics de la Conselleria encara estan treballant en la reordenació, però asseguren que l’aplicació de les noves mesures serà realitat el curs vinent.

Respecte al mínim d’alumnes per optativa, la consellera va informar al febrer, dintre d’un paquet de propostes que afectaran l’organització dels docents el curs vinent, que se n’exigiran 10 per assignatura -excloent-ne la cultura clàssica i la segona llengua ­estran­gera-. D’altra banda, des del Departament van recordar que l’actual Govern de l’Estat ja s’ha posicionat contra l’ordenació de Secundària aprovada per l’executiu socialista anterior, cosa que fa preveure que es confirmaran les sospites de derogació de la normativa actual.

Així mateix ho va assenyalar el ple del Consell Escolar de Catalunya celebrat el 15 de febrer, on va donar a conèixer el seu dictamen després d’estudiar el projecte de decret per ordenar els ensenyaments de la Secundària Obligatòria.

Entre els canvis proposats també hi ha la introducció de matèries optatives noves a quart d’ESO, com són Alimentació, nutrició i salut; Ciències aplicades a l'activitat professional; i Orientació professional i iniciativa emprenedora.

Desdoblaments i atenció

Un portaveu sindical al Consell Escolar, Francesc Saló (Ustec· STEs), va explicar que, «davant la incertesa», els sindicats van recomanar aturar la tramitació de la normativa i va afegir que «vam insistir molt que es mantinguin els desdoblaments de grups i l’atenció individualitzada», afectats per la reorganització de les plantilles. Saló va assegurar que «significa un estalvi de plantilla i el poden tirar endavant almenys un curs perquè el decret del Ministeri no entraria en vigor fins a l'altre curs, 2013-2014».

Avançar programes de qualificació professional als 15 anys

El Consell Escolar de Catalunya també va discutir una possible reorganització dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) plantejada pel Departament d’Ensenyament, i que implicaria avançar-los un curs i allargar-los a dos anys.

En essència, aquesta reordenació permetria derivar cap aquests programes alumnes de 15 anys que no hagin superat el tercer d'ESO o que hagin acabat segon després d’haver repetit algun curs (ja sigui primer o segon) i no assoleixin les competències bàsiques d'aquest nivell educatiu. Perquè fos possible aquesta derivació, caldria un informe de l'equip d'orientació del centre, que portaria l'alumne a cursar un PQPI de dos cursos. Fins ara, aquests programes s'implanten per a aquells estudiants que han acabat l'ESO sense obtenir el graduat de Secundària. És a dir, fins a aquest curs els Programes de Qualificació Professional Inicial s’adrecen a joves que han acabat la Secundària Obligatòria i no han aconseguit la titulació. El canvi està pensat, a efectes pràctics, per a joves abocats al fracàs escolar que podran treballar fora del grup general d’alumnes, derivant-los a un pla formatiu, laboral, i guiant-los cap a la consecució d’un títol bàsic. Si el Departament d’Ensenyament de la Generalitat acaba publicant el projecte de decret de modificació que ha valorat el Consell Escolar de Catalunya, la revisió dels PQPI podria entrar en vigor el setembre vinent.

Ara bé, aquest assumpte no es troba entre les mesures que la Conselleria d’Ensenyament ha informat aquesta setmana que aplicarà amb tota seguretat a partir del proper curs.