El govern de Blanes va posar ahir tots els números de l'Ajuntament sobre la taula durant la presentació de la proposta del pressupost que han elaborat per aquest any. Així, segons van anunciar, el consistori va tancar l'any 2011 amb un dèficit de quatre milions d'euros, encadenant des de 2008 el tancament de tots els comptes en negatiu, amb l'excepció de 2010. I això hauria fet que comptin a 31 de desembre amb uns set milions d'euros en factures pendents a proveïdors i un endeutament del 90%. Per tot això, l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va anunciar que en els comptes que ara presenten volen fer "un canvi de tendència" amb els del mandat anterior i presenten un pressupost que preveu un superàvit d'un milió d'euros a final d'any. De moment, han presentat la proposta i a partir d'ara començaran a negociar amb els altres grups municipals per poder arribar a un acord.

Així, doncs, en la proposta, l'ajuntament de Blanes preveu per a 2012 un pressupost amb més de 43 milions d'euros en ingressos i amb unes despeses que pugen a 42 milions, de manera que es pugui tancar l'any en positiu. Tot i la previsió, Marigó va afirmar que "ja es conformarien a quadrar a zero" els comptes, ja que no es pot assegurar que es cobrin tots els ingressos. L'alcalde va ressaltar, però, que l'objectiu és fer un "canvi de tendència", ja que des de 2008, amb excepció de 2010, el consitori tanca tots els pressupostos amb negatiu i per fer-ho apliquen importants retallades. La inversió prevista és de 815.000 euros i l'Ajuntament només hi aportarà 11.375 euros i la resta seran subvencions d'altres entitats. Les inversions seran per arreglar degoters del teatre i el sostre de l'edifici municipal del carrer Ample, per clavegueram i per material.

Segons va anar detallant Marigó, per aconseguir tancar el pressupost amb un milió d'euros en superàvit, tenint en compte els quatre milions de dèficit de 2011, s'hauran "d'aplicar mesures molt dures". En aquest sentit, l'alcalde va explicar que es vol reduir en un milió d'euros la partida en personal. Sobre la qüestió no va voler donar més detalls, perquè està a hores d'ara a la mesa de negociació i només va avançar que de moment no es preveuen acomiadaments i que s'ha retallat uns 200.000 euros en hores extres.

El govern també preveu reduir 300.000 euros en recollida d'escombraries i neteja diària, 200.000 euros en manteniment de zones verdes, 100.000 euros en neteja d'edificis públics i 150.000 euros en telefonia i factura elèctrica. Pel que fa a la neteja d'edificis públics, Marigó va detallar que serà en la neteja de despatxos i que no afectarà a les aules de les escoles. A més, hi haurà tres partides importants més que es retallaran: teatre, transport i llar d'infants. En el transport, el consistori deixarà la línia Estació-Blanes-Estació, però de la resta en farà només una per tots els barris amb una freqüència de 60 minuts. I a les llars s'hauran d'apujar quotes.

Per altra banda, l'alcalde va anunciar que també es treballa en augmentar ingressos. En aquest sentit, compten amb l'ingrés de dos milions d'euros pel cànon del concessionari dels aparcaments de zona blava, que ha de sortir a concurs, en publicitat a la via pública i en la Ciutat Esportiva. En aquest darrer àmbit, el consistori vol fer pagar a particulars i clubs per usar-la, fer pagar l'aparcament i fer un concurs per la gestió de la restauració de l'equipament esportiu.

Marigó va afirmar que no "són els comptes del PSC", sinó de l'Ajuntament de Blanes i que no poden aplicar el seu programa per la situació que hi ha. A més, va assegurar que no tenen "cap prioritat" per cap dels tres partits de l'oposició a l'hora de pactar, que parlaran amb tots i va "demanar responsabilitat" als grups. El termini serà el proper ple del 29 de març.