L'Ajuntament de Tossa de Mar (Selva) porta a aprovació del pròxim ple l'ordenança reguladora d'ocupació de la via pública que posa normes a l'ús que poden fer els comerços de les voreres i carrers. El consistori preveu multes d'entre 300 i 6.000 euros per als comerciants que infringeixin la normativa. Les botigues podran exposar productes al carrer sempre que no dificultin ni molestin la circulació dels vianants. A més, quan tanquin ho hauran de recollir tot i no podran deixar res fora. Les terrasses dels bars, hotels i restaurants podran instal·lar ombrel·les, tendals o estufes però hauran de demanar llicència municipal. Tampoc hi podrà haver màquines expenedores o enregistradores a l'espai públic.

Tossa de Mar vol posar punt final a la imatge de vianants obligats a baixar de la vorera per poder creuar els aparadors que alguns comerços havien muntat a la via pública. L'equip de govern (TU-PSC) porta a aprovació del pròxim ple ordinari una ordenança per regular l'ocupació de les voreres i carrers. L'objectiu, segons el consistori, és compatibilitzar l'ús públic i l'ús privat de les voreres municipals.

L'ordenança preveu multes d'entre 300 i 6.000 euros per als infractors depenent de si les faltes són lleus, greus o molt greus. Les botigues poden continuar penjant mercaderies a les parets exteriors sempre que no dificultin ni molestin la circulació dels vianants. Els elements de les ocupacions, però, no podran sobresortir més de 30 centímetres i han de quedar lliures els aparadors i els accessos. Tampoc podran dificultar la visió de les plaques de noms i números de carrer, dels senyals de trànsit ni de cap altre element del mobiliari urbà.

Segons la normativa, les botigues hauran de retirar tots els elements de l'exterior durant les hores de tancament. "No està permesa l'ocupació amb màquines de venda automàtica o semiautomàtica" ni "la instal·lació d'aparells de pesar, mesurar, cobrar o similars", recull l'ordenança. Tampoc està permesa la venda directa al carrer.

Pel que fa als bars, hotels o restaurants, l'ordenança estableix que per instal·lar ombrel·les, tendals, jardineres o estufes caldrà una llicència municipal. Les ombrel·les hauran de ser plegables i desmuntables i el seu vol no podrà excedir de la superfície autoritzada per a terrassa, ni entorpir el trànsit per als vianants. Les terrasses no podran tenir tancaments laterals, excepte els formats per tanca sobre test.

Les estufes hauran de ser homologades pel Departament d'Indústria de la Generalitat de Catalunya i hauran de ser de baix consum. A més, cada terrassa haurà de tenir un únic tipus de cadira i taula. A més, fora dels establiments no hi podrà haver televisors, altaveus o qualsevol altre aparell difusor de so excepte en casos especials i puntuals que s'han d'autoritzar prèviament.