Les poblacions de Girona i Lloret de Mar han perdut rendibilitat en els seus hotels els tres darrers anys, segons les dades del "Baròmetre de rendibilitat i llocs de treball dels 105 principals destins turístics espanyols", que va presentar ahir Exceltur (Aliança per a l'Excel·lència Turística). Tanmateix, Lloret ha experimentat un creixement de la rendibilitat hotelera el darrer any, igual que Castell-Platja d'Aro, segons el mateix estudi.

Exceltur afirma que el turisme continua sent "font de generació" de treball a Espanya amb la creació el 2011 d'un total de 9.932 nous llocs de treball, fet que suposa un 2,2% més respecte al 2010 en els 105 destins turístics més rellevants de la geografia espanyola, segons va assenyalar el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda. Zoreda va detallar que els destins de vacances, que van registrar un creixement dels ingressos per habitació disponible -RevPar- de l'11,5%, es van comportar millor que els urbans, amb un augment del RevPar del 4%.

Tanmateix, en els darrers tres anys de crisi, es posa de relleu que han resisitit millor els destins de vacances que la resta. Les causes són l'atípic redreçament de fluxos de turistes així com una major contenció del creixement de l'oferta, i al major impacte de la crisi sobre els viatges de negocis.

Zoreda va explicar que els destins de vacances amb millor rendiment en els últims tres anys han estat els que han tingut un posicionament diferenciat i on s'ha iniciat una renovació de part de la seva oferta.

Per contra, els perdedors han estat els caracteritzats per una maduresa de les seves instal·lacions turístiques, congestió urbanística i posicionament en segments de demanda massiva de menor capacitat de despesa, entre els que destaca Lloret de Mar, així com Almuñecar, Dénia, el Puerto de la Cruz, Fuengirola, Roquetas de Mar, Benicàssim, Calella, Llucmajor i Calvià.