El Ministeri de Medi Ambient i Costes ha decidit ajornar un any la resolució sobre el polèmic atermenament de la zona de s'Abanell a Blanes, que afecta la superfície de quatre càmpings de la localitat i que en podria condicionar la seva viabilitat. L'anunci va sortir ahir publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat. L'Ajuntament i els càmpings van acollir positivament la notícia, tot i no saber el motiu concret pel qual s'ha ajornat la resolució.

Cal recordar que l'octubre de 2010, Costes de l'Estat va marcar sobre el terreny diferents fites per delimitar el nou domini públic marítim-terrestre que havia elaborat, però que encara havia d'executar. Amb aquesta nova delimitació, gran part d'aquests terrenys de la costa de s'Abanell passaven a ser propietat de l'Estat fins a 200 metres des del mar, en compliment de la Llei de Costes, i es quedaven, a més, una part important dels quatre càmpings de la zona, que podrien veure greument afectada la seva activitat. En concret, dos dels càmpings havien de cedir completament els seus terrenys a l'Estat i els altres dos la meitat. En aquell moment, l'Ajuntament, la Generalitat i els afectats van mostrar el seu rebuig a l'expedient i consistori i càmpings van presentar al·legacions. Ara, l'Estat ha decidit ajornar un any la resolució final del polèmic tram.

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, es va mostrar satisfet amb la decisió de l'Estat i va afegir que tot i no tenir la "confirmació fidedigne de per què ha estat" va en la bona línia. L'alcalde va afegir, a més, que l'anunci es podria explicar per tres fets diferents. En primer lloc, va apuntar Marigó, perquè s'ha produït un canvi de govern i aquest està revisant tots els projectes. En segon, perquè el nou executiu "deu haver vist que l'Ajuntament i els afectats estem en contra de l'expedient". I en tercer lloc, segons va anunciar l'alcalde, perquè les tres administracions afectades -l'Ajuntament, la Generalitat i l'Estat- estan mantenint diverses trobades conjuntes per "buscar una solució global a tota la zona del delta del Tordera". En aquest sentit, Marigó es va referir a diferents temes que cal resoldre com "la regressió del delta" i la sorra, la "inundabilitat" de la zona o la mobilitat de tot el sector de S'Abanell, a banda de l'atermenament. "Per això es deu haver produït aquest pas d'aplaçar un any la resolució", va manifestar l'alcalde.

Marigó va valorar, a més, que la decisió és positiva. "Aquest primer pas d'aplaçar un any l'atermenament va en la bona línia de treball i ho veiem molt positiu", va comentar Marigó, que va afegir que les trobades entre les administracions estan encapçalades per Territori i Sostenibilitat i que han de trobar una solució que faci compatible l'activitat econòmica, el medi ambient i les normatives de tots els estaments. "Cal buscar el camí a seguir", va concloure.

Per la seva part, des dels càmpings, la decisió també va tenir bona acollida. En aquest sentit, el president de l'Associació de Càmpings de Blanes, Joaquim Rabassa, va assegurar que "és una bona notícia", tot i que va afegir que caldrà esperar veure que diu la resolució final.

Finalment, cal recordar que malgrat que la senadora socialista Pepa Celaya va anunciar el febrer de l'any passat que s'havia arribat a un acord amb Costes per minitmitzar l'impacte, l'alcalde va especificar que en la proposta "formal" consta la delimitació que es va fer sobre el terreny i no cap altra. Marigó va afegir, però, que està en la ment de totes les parts fer un atermenament més raonable i no tant "arbitrari" com el que havia anunciat Costes.