Durant aquest 2012 es calcula que hi haurà un total de 3.930 nous casos de càncer a les comarques gironines. Aquesta és l'estimació que el Registre del Càncer de Girona preveu per aquest any. Això significa que hi haurà una incidència més elevada de tumors, tot i que no necessàriament anirà acompanyada d'una mortalitat més alta. Tanmateix, els oncòlegs del Registre calculen que 1.586 persones moriran al llarg de 2012 per algun tipus de càncer a la província de Girona.

Durant la conferència de Tribuna de Girona celebrada ahir a l'Espai Caixa, l'oncòleg i membre del Registre de Càncer, Àngel Izquierdo, va explicar quina era la situació del càncer a les comarques gironines. A grans trets, la incidència del càncer està augmentant (com en la resta de països del món desenvolupat), en part per l'envelliment de la població, en part per l'arrelament d'uns hàbits determinats com el tabaquisme, la mala alimentació i la manca d'exercici físic. Sobre aquest tema, Izquierdo va exposar que aproximadament el 40% de càncers es podrien evitar si modifiquéssim aquests hàbits.

No obstant, la millora dels tractaments i el diagnòstic precoç han frenat moltíssim la mortalitat dels tumors a les comarques gironines. Izquierdo va fer una menció especial sobretot als càncers de mama (gràcies al cribatge poblacional), i de pulmó, especialment entre les dones gironines.

Davant d'aquest panorama, Izquierdo va anar desgranant les dades estimades pel Registre per posar de manifest que d'aquests gairebé 4.000 nous casos de càncer, 2.340 seran en homes mentre que 1.590 el patiran dones. Seguint aquests patrons, entre els homes la primera causa de mortalitat serà per un tumor al pulmó (292 casos previstos), seguida del càncer colonorectal amb 233 casos, i pròstata amb 80. Pel que fa a les dones, el càncer de mama queda relegat com a segona causa de mort per donar pas al de còlon, que amb 91 casos serà el més mortal entre les persones del sexe femení.

Izquierdo també va recordar la importància de l'edat en la incidència del càncer, ja que un de cada tres homes en desenvoluparà un abans dels 75 anys. Les dones seran menys propenses a patir-ne un (una de cada cinc abans dels 75 anys).

Unes tres altes diàries a l'ICO

El cap de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Francesc Soler, va continuar la xerrada explicant el funcionament d'aquest centre de referència del càncer situat a Girona (també a Badalona i Hospitalet). Soler va explicar que cada dia es detecten a l'ICO gironí una mitjana de 10 nous casos, es registren 3 altes diàries i es fa una mitjana de 60 tractaments de radioteràpia i quimioteràpia.