L'Ajuntament de Tossa va aprovar ahir amb els vots a favor del govern -format per TU i PSC- un conveni que té la intenció de signar amb la societat La Morisca S.A., propietària majoritària de la urbanització Cala Morisca, de 32 hectàrees, per permetre la construcció d'un hotel de quatre estrelles a la zona i, a canvi, aconseguir que es redueixi el nombre d'habitatges previstos, que s'ampliï la zona verda i que es faci un nou accés des de Tossa, ja que ara només n'hi ha un i és des de Lloret. A més, també està previst que es crei una nova zona d'equipaments i que es construeixi una depuradora per tractar les aigües residuals de la urbanització. Amb aquest acord, es posa fi a 15 anys de conflictes entre la propietària de la urbanització -l'exdona del narcotraficant Jacques Cannavaggio- i el consistori.

Segons l'Ajuntament, el sector es troba en procés de degradació urbanística, amb una manca de serveis com el clavegueram , l'accés des de Tossa -ja que només s'hi accedeix des de la Urbanització URCASA de Lloret- o el sistema viari. Tot i aquesta necessitat de posar al dia la urbanització, els diferents intents d'execució del Pla Parcial, han evidenciat la "inviabilitat econòmica del projecte" -segons l'actual Govern. És per això que l'Ajuntament de Tossa aprova el conveni i haurà de fer una modificació del POUM sota la premissa de inclusió d'usos hotelers, que, alhora, permetrà la concentració d'edificabilitat del sector. Així, doncs, en el conveni s'obligarà a la propietat a cedir sense dret a aprofitament els terrenys de zona verda i vialitat; assumir el cost de l'accés al sector des del terme de Tossa, a través de la urbanització Martossa; i a assumir el cost d'una depuradora. A més, la proposta de l'Ajuntament fa que augmenti l'espai de zona verda, ja que se'n crea una de nova on abans s'hi preveia construir habitatges; que augmenti la superfície d'equipaments, ja que es preveuen dos espais de serveis tècnics per als dipòsits d'aigua i d'estació transformadora; i que es regularitzi les amplades dels carrers i es traci un nou vial per evitar un cul de sac.

A més, es preveu que es redueixi el nombre d'habitatges previstos. I, finalment, amb el conveni es farà que les edificacions estiguin més concentrades i no per tot l'espai de la urbanització.

La Morisca SA, propietària de 282.000 m? de la part tossenca de la cala Morisca, pertany a Jacqueline Bachevillier, exdona de Jacques Cannavaggio, un conegut narcotraficant condemnat el 1992 per l'Audiencia Nacional a 18 anys i 8 anys de presó. Amb el conveni, Bachevillier es compromet a retirar tots els contenciosos oberts per aquesta qüestió. Així, el conveni posarà fi a més de 15 anys de conflictes. Els fets es remunten als anys 90, quan l'Ajuntament va adquirir la finca de Cala Morisca per falta de pagament. L'alcalde d'aleshores, Telm Zaragoza, va plantejar la possibilitat de construir un hotel a la zona. La proposta, però, no va prosperar, ja que, per decisió judicial, la finca va tornar als propietaris originaris.

Des de CiU van recordar que la modificació, que està impulsada per la propietat, té informes desfavorables d'Urbanisme, i per això hi van votar en contra. "Ens ha sorprès una mica que recuperin el conveni", va comentar Assumpta Margenats (CiU), i va recordar que en el seu mandat ja havien vist la proposta, tot preguntant al govern si havia canviat en alguna cosa, perquè aquella tenia informes desfavorables.

En resposta, l'alcadessa, Gisela Saladich, va indicar que només s'inicien els tràmits, i que ho fan seguint el que els hi assenyala Urbanisme. L'alcadessa va assegurar que s'havien realitzat alguns canvis, en especial pel que fa a la zona verda.