Una de les xafarderies preferides de la tarda d´ahir entre els hostes accidentals del pavelló polivalent de Llagostera era la possible causa de l´incendi, sobre la qual ahir només es podia especular però que propiciava els mals pensaments. El focus del gran foc que feia perillar tres termes municipals –Santa Cristina d´Aro, Llagostera i Tossa de Mar– va ser a tocar d´una carretera i lluny de les torres d´electricitat, així que es descartava l´espurna accidental i no es descartava una negligència com ara una burilla de cigarreta, una possibilitat que tenien en compte fonts municipals del municipi cristinenc.

La majoria dels allotjats a la instal·lació llagosterenca eren residents de la urbanització Font Bona. Un dels veïns, Ismael Ambel, admetia que, des del residencial, «les flames eren espectaculars; les teníem aproximadament a un quilòmetre però semblaven força perilloses». L´alcalde Fermí Santamaria, acompanyat de regidors i forces policials, va personar-se al nucli a mitja tarda a advertir a la gent que prenguessin les coses imprescindibles i fessin cap al pavelló. La situació no era greu però convidava a extremar la prudència.

Al vespre, les xifres oficials de desallotjats proporcionades pels Bombers de la Generalitat apuntaven a 120 persones entre Llagostera i les urbanitzacions costaneres de Tossa de Mar. En aquestes últimes hi havia poca gent i molts van optar per tornar a Barcelona, ja que eren residents de cap de setmana. D´altres, com els 25 hostes de l´Hotel Giverola, van trobar aixopluc a l´edifici de La Nau.

Però no es descartava que ambdues equipacions rebessin més hostes conforme avançava el vespre, ja que les carreteres d´accés a les urbanitzacions evacuades estaven tancades, i tot i que la Direcció de Protecció Civil va advertir als propietaris de segones residències que aquest cap de setmana es quedessin al seu domicili habitual, a primera hora de la nit els Mossos d´Esquadra es feien un fart de fer recular cotxes de gent que pretenia arribar als seus xalets.

Després d´agafar «quatre papers de valor i molt poques altres coses», Ambel i la resta de veïns de Font Bona es van acomodar com van poder al polivalent, que «tot i estar tot preparat amb tanta precipitació està ben acondicionat», va explicar aquest veí que, com tots els altres, estava preocupat per què passaria amb la seva casa, però agraïa la ràpida actuació dels serveis públics per fer-los marxar d´una zona de risc. Pel que fa a la gent gran i persones amb malalties, discapacitats o famílies amb mainada, van anar a uns pisos d´acollida.

D´altra banda, els ensurts van sovintejar també a Lloret i Blanes. Al primer municipi, a mitja tarda, hi va haver un conat d´incendi entre el residencial del Condado de Jaruco i Sant Pere del Bosc. I a Blanes, a tocar del riu Tordera, una bretolada d´uns nanos va acabar amb un foc a un canyissar, que per ventura també es va poder apagar ràpidament. Tot plegat, sumat als quatre focs de Lleida, convertia la situació en «excepcional», segons va admetre Interior.